За розпорядженням Кабінету Міністрів, ДП «Український НДІ спеціальних сталей, сплавів і феросплавів» передано до сфери управління Міністратегпрому, яке на базі інституту має в короткі терміни створити «Центр сертифікації продукції зі спеціальних сталей, сплавів і металургійного матеріалознавства».

Центр здійснюватиме сертифікацію та оцінку відповідності вимогам технічних регламентів продукції вітчизняних підприємств стратегічних галузей промисловості. Його робота має сприяти збільшенню обсягів експорту конкурентоспроможної металопродукції, виготовлених з них виробів і програмам імпортозаміщення, насамперед — на заводах оборонно-промислового комплексу.

Досі сертифікація проходить або в різного роду приватних фірмах, або ж, коли йдеться про експорт, — за кордоном. Це призводить до відтоку валюти та не сприяє реалізації програм імпортозаміщення на заводах ОПК. ДП «УкрНДІспецсталь» як база «Центру сертифікації» обраний не випадково. Інститут має 55-річний досвід роботи у цій сфері та вигідне географічне положення.