Понад п’ять тисяч фольклористів і краєзнавців, народних майстрів і кухарів, з їх цікавими розповідями про традиції, звичаї рідного краю та його неповторність, історичними розвідками, автентичними рецептами з усіх куточків країни стали учасниками Міжнародного соціально-культурного проекту «Таємниці України». Серед 300 переможців у номінаціях «Місця», «Ремесла», «Кухня» Когут Оксана і Герус Людмила з Івано-Франківщини (яворівська забавка «Пташка»), Федик Дмитро з Києва (гутництво), Головко Юлія з села Орлівщина Дніпропетровської області (українське традиційне намисто), Дмитрук Олена з міста Дніпро (решитилівське рослинне килимарство), Кіндрат Юлія з Вінниці (бубнівська кераміка), Гопко Іванна з Полтави (вишивка «білим по білому», Луганський Василь з Новомосковська Дніпропетровської області (українська дерев’яна народна іграшка), Караваєва Богдана з села Анисів Чернігівської області (дослідження історії давніх поселень), знавець української національної кухні Юрій Ковтуненко з села Піщана Білоцерківського району Київської області й інші, хто володіє секретами давно забутих ремесел та страв.

Серед переможців і громадська організація «Об’єднання майстрів «Творча спадщина» та її активістка Світлана Зохнюк із Обухова. Голова ГО Ольга Матвійчук (за фахом мікробіолог) та майстриня Ольга Стахів (кандидат економічних наук, експерт з трудового законодавства) весь свій вільний час присвячують справі відродження обухівських «шитих» рушників. Секрети рушників, які мережили прабабусі майстринь століття тому, на якомусь етапі були втрачені. Відновити давню традицію вдалося завдяки тому, що у Катерини Кабанець, Наталії Любиченко, Сергія Музичко збереглися безцінні шедеври народної творчості. У Наталії Любиченко, наприклад, зберігся весільний рушник дідуся Марка Нестеровича і бабусі Уляни Хтодосівни Тільних. Є давні двосторонні рушники, що вишиваються гладдю, лічильною гладдю, штапівкою і в Обухівському народному мистецькому центрі,

Національному музеї українського народного декоративного мистецтва, у Мамаєвій слободі. Нещодавно члени «Творчої спадщини» звернулися до експертної ради з пропозицією включити унікальні обухівські рушники по списку нематеріальної культурної спадщини. Це, за словами Ольги Стахів, сприятиме популяризації давнього ремесла серед молоді.

Нагороджуючи учасників проекту з Київщини та Чернігівшини, голова оргкомітету дипломат Павло Клімкін зазначив: «Таємниці України для тебе» — це проект, аби зрозуміти, хто ми українці, щоб зрозуміти сенс нашої єдності, коли ми всі маємо щось унікальне, кожен край, кожне село, кожна громада. І ми намагаємося знайти тільки традиційні ремесла і рецепти, які існували в цьому місці більше трьох поколінь. Ми відкриваємо ремесла, якими в Україні володіють лише одна, дві, три людини».

Кожне відкриття проекту фіксується не лише на папері — фото та відеоматеріали поповнюють електронні ресурси проекту, заохочуючи глядачів до дослідження історії краю чи опанування ремеслами.

«Багатьом людям не цікаво просто подивитися на пам’ятки чи піти в ресторан, для багатьох важлива емоція, почути історію, побачити, як священнодіють майстри, зробити щось своїми руками», — наголошує дипломат.

Визначенням переможців першого етапу проекту пошук талановитих українців не закінчується. На другому етапі планується відшукати та презентувати, зокрема, і міжнародній спільноті, 100 автентичних рецептів, якими завжди славилася Полтавщина, Донеччина, Січеславщина, Поділля, Прикарпаття. «Борщ, вареники — це теж правильна історія, але коли ми думаємо, що вся українська кухня на цьому завершується, то ми себе збіднюємо», — продовжує Павло Клімкін.

Зібрані матеріали увійдуть до книги, яку видадуть наступного року на унікальному так званому черпаному папері, що виготовлявся у середньовіччя і тримається до тисячі років. «В цьому теж символ нашої ДНК», — переконаний голова оргкомітету.

Примірники книги передадуть до бібліотек, зокрема, Національної бібліотеки Ватикана, Королівської бібліотеки Великої Британії, бібліотеки Конгресу США, дипломатичних представництв, за кордон, оцифрована версія видання з’явиться на міжнародних онлайн-платформах. Контакти українських майстрів та кухарів будуть розміщені на сайтах посольств. Адже, на думку ініціаторів проекту, важливо не лише відкрити для нас самих і для іноземних гостей нові туристичні локації, так би мовити, місця української сили, показати красу природи різних регіонів, а й продемонструвати самобутність нашої нації.

Переможці отримали грошові премії та цінні подарунки — призовий фонд проекту становить мільйон гривень.

На знімку: кухар з Піщаної  Юрій Ковтуненко (праворуч) і Павло Клімкін під час нагородження переможців проекту.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.