Також за минулу добу сталося 838 летальних випадків — це найвищий показник добової смертності від початку пандемії.

Раніше у Національній академії наук України спрогнозували, що пік захворюваності чергової ковідної хвилі країна вже майже пройшла. Тоді ж припустили, що після стабілізації показники смертності залишатимуться високими ще кілька тижнів. Це вчора підтвердив під час брифінгу й міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко: «Сьогодні маємо новий сумний рекорд за кількістю зареєстрованих летальних випадків серед хворих на коронавірус. Саме 838. Варто розуміти, що смертність є відкладеним показником і може зростати впродовж 2-3 тижнів після стабілізації ситуації із захворюваністю». За його словами, середній час від появи симптомів коронавірусної хвороби до смерті у померлих у жовтні становив 14 днів.

Міністр наголосив, що за останні три місяці 94,3 % госпіталізованих пацієнтів, яким діагностували коронавірусну хворобу, не пройшли повний курс вакцинації. Також, за даними МОЗ, вакциновані госпіталізуються у 5,2 раза рідше, ніж невакциновані.

Рівень госпіталізацій по країні становить 76,9, за визначеного показника 60 на 100 тис. населення. У Києві він — 80,5 на 100 тис. населення. Окрім столиці, рівень госпіталізацій також перевищено у 22 регіонах.

Завантаженість ліжок з киснем по країні, яка визначена на рівні 65 %, становить 64,5 %. У Києві — 72,8 %. Цей показник також перевищено в дев’яти регіонах.

При цьому ситуація з постачанням кисню до лікарень покращується в регіонах України. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко на нараді під головуванням Президента, інформує прес-служба глави держави. «Міністр охорони здоров’я зазначив, що в регіонах покращується ситуація з постачанням кисню до лікарень. Наразі вирішується питання постачання рідкого кисню із Запорізької та Львівської областей до лікувальних закладів Хмельницької області», — йдеться в повідомленні.

Ляшко також зазначив, що у країнах Західної Європи спостерігається нова хвиля захворюваності — минулого тижня зафіксовано піковий показник на рівні 2 млн хворих. Водночас у країнах Східної Європи, зокрема в Естонії та Румунії, ситуація стабілізується.

Очільник МОЗ попросив голів обласних державних адміністрацій сприяти організації другого етапу вакцинації для людей, які отримали перше щеплення.

А от у Харківській області, станом на понеділок, від роботи в закладах освіти відсторонено 1 229 осіб, які не захотіли вакцинуватися від коронавірусу. Більшість із них працюють у закладах вищої освіти. Про це повідомив директор Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Максим Хаустов, передає «Інтерфакс-Україна».