Виставка проходить у Національному музеї літератури України.

«Експозиція сформована на основі колекції майстринь з діаспори «Ляльки в костюмах Європи». Мотанки з цієї колекції Іванки Піняк виставлялися вже у Страсбурзі, в Європарламенті, — каже керівниця етносекції Товариства «Україна-Світ» Валерія Левківська. — Від ідеї Ніни Хаген з Осло та Тетяни Злочевської з Бремена провести виставку давніх українських родинних оберегів та символів добра і благополуччя в Києві до розгортання виставки минуло всього кілька місяців. За цей час 42 майстрині з Португалії, Франції, Німеччини, Норвегії, Бразилії, України створили ляльки- мотанки, одягнені у традиційні строї Польщі, Австрії, Ісландії, Нідерландів, Молдови, Греції, Естонії, Італії, Литви, Латвії, Німеччини, Сербії, загалом 32 країн.

Виставка вражає не лише майстерністю її учасників, а й магією кожного образу. «Більшість представлених ляльок — це традиційна вузлова лялька. А далі йде її авторське бачення. Тут і крій, і шиття, і вишивка, і створення головних уборів, віночків, — наголошує майстриня Вікторія Стефанович. — Виготовлення таких оберегів дуже копітка і цікава справа. Тож, як на мене, кожна лялька в експозиції є стовідсотковою авторською, тому лялька-мотанка ніколи не втратить своєї актуальності. Мотанку може зробити кожен, і у кожного вона буде неповторна. Для мене лялька-мотанка — це матеріалізована емоція».

«Експозиція дає можливість не лише помилуватись творами народних майстрів (15 учасників виставки є членами Національної спілки народних майстрів України), а й замислитися над тим, яку безцінну спадщину передали нам пращури. І це не тільки ляльки-мотанки, а й мистецтво вишивки. Зала, де демонструються обереги, прикрашена чудовими рушниками, вишитими білим по білому Світланою та Валентиною Махонюк», — підкреслює голова секретаріату Товариства «Україна-Світ» Алла Кендзера.

Перші вузлові ляльки з’явилися щонайменше п’ять тисяч років тому, як забавка для дітей. Відтоді лялька-мотанка почала виконувати функції оберегу дитини й усієї родини. В українській культурі вона виступає символом родючості і благополуччя. Такі ляльки часто ставали сімейними реліквіями і передавалися з покоління в покоління. Тож і сьогодні, незважаючи на глобальні суспільні зміни, в Україні збереглася традиція створення та шанування ляльок-мотанок. Для багатьох це не просто іграшка, сувенір, а сакральна річ, захисниця родинного вогнища.

Як зазначає Валерія Левківська, виставка помандрує Україною та світом. Її вже очікують у Чернівцях, Ужгороді, Запоріжжі. У найближчих планах її організаторів новий проект — створення колекції вузлових ляльок «Княгині та князівни України».

На знімку: заступниця директора Національного музею літератури України Раїса Сєннікова і керівниця етносекції Товариства «Україна-Світ» Валерія Левківська під час відкриття виставки.

Фото надано Валерією ЛЕВКІВСЬКОЮ.