Висококваліфіковані фахівці обстежать третій енергоблок станції і визначать заходи щодо його добудови. Цей візит зумовлений реалізацією українсько-американських домовленостей згідно з меморандумом, який було підписано на початку вересня в США в присутності Президента України Володимира Зеленського та міністра енергетики США. Він стосувався добудови четвертого енергоблоку Хмельницької АЕС за технологією AP 1000 та ще чотирьох енергоблоків на майданчиках атомних електростанцій України.

Оскільки на ХАЕС проект добудови вже було розроблено раніше, американські інженери проаналізують його, визначать слабкі місця та запропонують поліпшений варіант. Вони вже оглянули територію та устаткування на майданчику ХАЕС, де передбачається будівництво енергоблоку АР 1000 та добудова третього енергоблоку. Як зазначають фахівці, AP 1000 — це апробована реакторна установка потужністю майже 1100 МВт. Проект має пасивні системи безпеки, високу ефективність і здатність працювати в маневровому режимі. Він передбачає використання сучасних технологій заводського виробництва модулів обладнання, завдяки яким можна істотно скоротити терміни та вартість будівництва. У довгостроковій перспективі ця технологія дасть «Енергоатому» можливість забезпечувати найвищий рівень безпеки, надійну роботу атомної генерації, створити нові робочі місця і сприятиме суттєвому зміцненню енергетичної безпеки.

Своїми першими враженнями, попередніми висновками та оцінками щодо готовності майданчика американські колеги поділились на робочій нараді, де були присутні керівники станції, НАЕК «Енергоатом» та міста Нетішина.

Під час наради генеральний директор ХАЕС Андрій Козюра нагадав історію будівництва енергоблоків та розповів про характеристики майданчика та стан його готовності до початку робіт. Як було зазначено, на ньому достатньо водних ресурсів для охолодження новозбудованих енергоблоків і ліній електропередач. Крім того, розроблено маршрути для підвезення обладнання з морських портів.

— Ми провели великий обсяг роботи з підготовки документації, а дві команди наших інженерів, які прибули зі США та Європи, протягом тижня працюватимуть з «Енергоатомом», досліджуватимуть майданчик і обмінюватимуться необхідною інформацією, — повідомив віце-президент Westinghouse Еліас Гедеон. — Паралельно працюватимемо з фінансовими інституціями щодо фінансування проекту, зокрема з американським U. S. EXIM Bank. Сподіваємося вийти найближчим часом на підписання низки угод.

Як зазначив керівник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, початок співпраці Westinghouse є обнадійливим. Уже отримано позитивний висновок Міндовкілля, на розгляд уряду внесено законопроект про добудову третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, схвалення якого очікується найближчим часом. Потім його буде внесено на розгляд Верховної Ради.

Хмельницька область.