Завдання дня — порушити табуйовану тему, сприяти відкритій дискусії та обізнаності громадськості про ці злочини, а також пошук шляхів для запобігання ганебному явищу.

Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації (СЕТS № 201) прийнята в жовтні 2007 року на острові Лансароте (Іспанія). Підписання Лансаротської конвенції зобов’язує держави затвердити конкретне законодавство, спрямоване на криміналізацію всіх видів сексуальних дій щодо дітей (розбещення, проституція, порнографія, домагання, схиляння до сексуальних злочинів), притягувати винних до відповідальності, захищати юних жертв. Україна ратифікувала конвенцію у 2012 році.

На жаль, ситуація із сексуальним насильством щодо дітей має місце у всіх країнах. І кількість потерпілих установити надзвичайно складно. За експертними оцінками, про 90% злочинів не повідомляють до поліції. Якщо жертва й наважується розповісти, то справи рідко доходять до суду. Особливо діти бояться, коли агресор — родич. У 70—85% випадків кривдник — знайома людина...

За переконанням Ради Європи, для запобігання насильству вкрай важливо відкрито обговорювати проблему з батьками й дітьми, проводити відповідне навчання фахівців. Для підвищення обізнаності щодо проблеми розроблено брошури та відеоуроки для батьків і дітей: «Почни говорити», «Навчіть дитину правила «Тут мене не торкайся», «Розкажи дорослому, якому довіряєш», «Твоє тіло належить тільки Тобі», «Захист дітей онлайн», «Навчіть дитину захищатися».

Розвиток нових технологій і мереж підвищив можливості для злочинців. Тож і пильність батьків має зрости в рази. Бо хто захистить вашу дитину, як не ви?