Її відкриття приурочили до чергової річниці визволення України від фашистських загарбників. Розташували музейну кімнату під одним дахом із сільською бібліотекою і ФАПом. А ініціювали та втілили ідею в життя двоє небайдужих ентузіастів, учителів за фахом — Валентина і Володимир БАЖАНЮКИ.

Подружжя зібрало чималий, неймовірно цікавий та історично значущий матеріал. Зі світлин на стендах на відвідувачів дивляться їхні діди і прадіди. Там само за спогадами односельців відображено цілі епохи — часи колективізації, Голодомору, війни, відбудови, колгоспів, масштабного сільського будівництва та інші. Чималу увагу приділено сучасності, зокрема — матеріалами про воїнів-афганців та учасників АТО/ООС.

Ентузіасти опитали велику кількість людей, підняли чимало сімейних архівів. Тож на тлі окремих епох — історії не одного покоління людей. Тут і становлення колгоспної системи та її прорахунки, і родинні історії свідків окупації та багато іншого...

Варто зауважити, що серед запрошених на відкриття музейної кімнати були і нащадки героїчних предків. Багато людей, які передали матеріали про своїх рідних (учасників Другої світової, постраждалих від Голодомору), надавали і матеріальну допомогу на створення кімнати. Адже на її оформлення, систематизацію документів пішли певні кошти.

Висловлюючи вдячність тим, хто допомагав у пошуку необхідної інформації і хто передавав історично значущі матеріали, Володимир Бажанюк (на знімку) із захопленням показував матеріали, передані колишнім директором щебеневого заводу Миколою Кужелем, місцевими фермерами, іншими жителями громади...

«Зібрані матеріали заслуговують на те, щоб з ними ознайомлювались і школярі, і всі жителі громади та гості, — високо оцінила зроблене голова Глодоської ТГ Ольга Сиса. — Дякую за ваш ентузіазм і невтомну працю. Ви зробили дуже гарну, потрібну справу. З музейної кімнати ми розпочинатимемо туристичні маршрути нашою громадою».

Кіровоградська область.

Фото автора.