D. Фінляндія — Франція. 0:2 (Бензема, 66, Мбаппе, 76).

Боснія і Герцеговина — Україна. 0:2. Голи: Зінченко, 59, Довбик, 79.

Боснія і Герцеговина: Васiль, Агмедгоджич, Гаджикадунич, Ковачевич, Сушич, Гаджиагметович (Налич, 71), Прцич (Крунич, 64), Гояк (Цимірот, 64), Стеванович, Демирович (Кодро, 80), Менало (Перевляк, 71). Тренер — Івайло Пєтєв.

Україна: Бущан, Тимчик, Забарний, Матвієнко, Соболь (Шапаренко, 64), Степаненко, Малиновський (Сидорчук, 81), Зінченко, Ярмоленко (Караваєв, 82), Циганков (Зубков, 75), Яремчук (Довбик, 75). Тренер — Олександр Петраков.

Рефері — Антоніо Матеу Лаос (Іспанія).

Зениця. «Біліно Поле».

E. Вельс — Бельгія. 1:1. Чехія — Естонія. 2:0. Бельгія — 20 очок, Вельс — 15, Чехія — 14, Естонія — 4, Білорусь — 3.

G. Гібралтар — Латвія. 1:3. Чорногорія — Туреччина. 1:2. Нідерланди — Норвегія. 2:0. Нідерланди — 23, Туреччина — 21, Норвегія — 18, Чорногорія — 12, Латвія — 9, Гібралтар — 0.

Щоб посісти друге місце в групі і продовжити боротьбу в плей-оф, нам треба було обов’язково вигравати і не тільки. Адже і від матчу в Гельсінкі залежала українська доля. А там чемпіони світу французи (велика їм, справжнім професіоналам, шана і подяка), які достроково посіли перше місце, забили нашим конкурентам — фінам — два «сухі» м’ячі.

Але яким драматичним і напруженим для збірної України виявився цей завершальний поєдинок у групі. У першому таймі вона певний час володіла ініціативою, діяла злагоджено. Однак м’яч не хотів залітати в боснійські ворота. А суперник перехопив ініціативу. І нашим футболістам було ой як несолодко. Однак вони вистояли.

А в другому таймі, слава Богу, нарешті, як то кажуть, прорвало. Відмінно зіграв Циганков, який гостро прострелив із лівого флангу. А Зінченко (на знімку), котрий вискочив, мов із засідки, розстріляв порожні ворота.

Дочекалися і другого гола. Не встиг Довбик вийти на заміну, як забив дуже важливий м’яч. Він майже з центру поля втік від боснійських опікунів і упевнено потужним ударом вразив ціль.

Довбик міг відзначитися ще на 87-й хвилині. Він обіграв воротаря і бив по порожніх воротах, але м’яч із лінії воріт виніс Ковачевич.

Але головне, що так сталося, як бажалося. Збірна України залишилася у грі. І ми, зрозуміло, бажаємо їй успіху. Варто відзначити всю команду, але надто Бущана, котрий зіграв блискуче. Особливо на останній хвилині першого тайму. Він здійснив фантастичний сейв.

Олександр Петраков:

«Дуже задоволений, що вийшли до плей-оф. Хочу привітати всіх хлопців з тим, що вони сьогодні зробили. Дякую тренерам та адміністративному штабу, вони виконали величезну роботу. Хочу привітати президента УАФ Андрія Павелка. Він повірив у мене і дуже підтримував. Вітаю всіх вболівальників України, простих людей!

Це була нервова зустріч, я таке передбачав, матч на результат. Усі гравці, котрі вийшли на заміну, добре зіграли. Всі 25 наших футболістів багато працювали на тренуваннях, ні до кого питань у мене немає.

Ці три місяці були найважчими у моєму футбольному житті. Це дуже важко, я років на п’ять постарів, напевно. Але я дуже задоволений, уже адаптувався в колективі.

Що буде далі — не знаю. Ми зробили лише 50 відсотків від того, що потрібно. Я знаю одне: хлопці нікого не бояться. Зібрався дуже сильний колектив. У нас одна мета — поїхати в Катар».

...Тепер чекатимемо, якого суперника в стикових матчах обере збірній України жеребкування, яке відбудеться 26 листопада в Цюріху (Швейцарія).

Окрім нашої команди, за перепустки на фінальну частину ЧС-2022 у Катарі боротимуться: Італія, Португалія, Польща, Шотландія, Вельс, Туреччина, Швеція, Північна Македонія, РФ і дві збірні за рейтингом останнього турніру Ліги націй — Австрія і Чехія.

А прямі путівки від Європи здобули: Англія, Бельгія, Німеччина, Данія, Іспанія, Сербія, Франція, Хорватія, Швейцарія та Нідерланди.

Фото uefa.com і УАФ.