Репродукції унікальних документів з Національної бібліотеки Швеції та Бібліотеки Музею палацу Топкапи, художні твори та численні артефакти, зокрема зразки зброї, предметів побуту, одягу та спорядження представлені на виставці «Хотинська війна 1621 року і доля Центрально-Східної Європи», яка триває у Національному музеї історії України. Зокрема, відвідувачі можуть побачити в експозиції булаву, ідентичну тій, з якою зображують легендарного українського гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, кухоль німецьких майстрів 1660-х років, на якому відтворено сцену битви вершників християн з мусульманами, вояками Османської армії, що прагнула захопити Річ Посполиту та була розгромлена під Хотином, репродукції мініатюр з османської історії Ганізаде Надірі 1620-х рр., що оспівують бажану перемогу султана, оригінал листа з обозу до воєводи Лева Сапіги.

Минулого місяця виповнилося 400 років від завершення Хотинської битви, в якій зійшлися армія могутньої Османської імперії та Речі Посполитої, до якої входили на той час і українські землі. Битва, що стала однією з найбільших у XVII столітті, тривала цілі чотири тижні. Успішна оборона Хотинської фортеці, під час якої українські козаки продемонстрували зразки військового мистецтва, зупинила просування османської армії вглиб Європи.

Султан Осман II планував швидко захопити козацький табір, але козацька потуга змусила завойовника припинити війну і підписати мирний договір. Перемога союзних військ у Хотинській війні 1620-1621 рр. мала велике міжнародне значення. Як зазначав історик Петро Сас, на її полях «вирішувалася не лише доля Речі Посполитої, а й значною мірою і доля християнської цивілізації» — султан відмовився від подальших планів завоювання Європи.

Виставка, котра працюватиме до 31 березня 2022 р., демонструє міжнародний масштаб Хотинської воєнної кампанії 1621 року та показує її ключових учасників — українських козаків, литовських, польських, османських і татарських вояків.

«Герої 400-літньої давнини оживають у художніх реконструкціях Сергія Шаменкова, виконаних на основі досліджень артефактів епохи та візуальних і писемних джерел першої половини XVII століття. Відвідувачі мають нагоду також побачити чотири відтворені авторами-реконструкторами фігури — українського козака, польського, османського і татарського воїна. Матеріальні реконструкції комплексів одягу і спорядження яскраво передають реалії Хотинської битви та показують матеріальний вимір військового повсякдення того часу», — зазначають у Національному музеї історії. Генеральний директор Національного музею історії України, доктор історичних наук Федір Андрощук зауважує, що виставка дає можливість вкотре задуматися над історичною долею всіх учасників Хотинської кампанії та про специфіку перемоги у цьому конфлікті.

«Наші народи у складі Великого Князівства Литовського 400 років тому разом захищали Європу та європейські цінності. Експонати свідчать про рішучість та прагнення перемогти», — підкреслив під час урочистого відкриття виставки Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас.

Директор Польського інституту в Києві, радник Посольства Республіки Польща у Києві Роберт Чижевський звернув увагу на важливість висвітлення тих сторінок історії, які об’єднують наші народи. «Представники трьох держав пам’ятають про спільну перемогу», — каже він.

Партнери проекту — Національна бібліотека України імені В. Вернадського, Центральний державний історичний архів України у Києві, Чернігівський обласний історичний музей імені В. Тарновського, Національний музей мистецтв імені Б. та В. Ханенків, Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав».

На знімку: куратор виставки Ярослав Затилюк демонструє унікальні музейні експонати виставки.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.