Земля. У кожної людини одразу виникають свої асоціації з цим словом. Хтось подумає: «Земля — наш дім». А селянин скаже: «Не продамо землю і її багато не буває». Воїн скаже: «Захистимо нашу землю». А людина в літах подумає: «Із землі вийшли, в землю й підемо». Землю купують. Хтось — десятки тисяч гектарів, хтось — три сотки для дачі, а хтось — кілограм для горщика з квітами. Один з найвідоміших творів української письменниці Ольги Кобилянської «Земля» — про те, як за землю брат вбиває брата. Олександр Довженко у фільмі «Земля», одному з кращих кіно всіх часів і народів, показує містичний зв’язок українського селянина зі своєю землею.

За період 1891—1914 років по землю до Канади переїхало майже 170 тисяч українців — емігрантів з перелюднених Галичини й Буковини.

Саме землі присвячена виставка-досвід «Zемля: неймовірна Україна», яку відкрито на території ВДНГ у Києві. Проект присвячено 30-річчю Незалежності і реалізується Міністерством культури та інформаційної політики, Державним агентством України з питань мистецтв та агенцією Postmen. Сама виставка складається з пересувних модулів-контейнерів та містить 5 тематичних блоків: «Бачити», «Смакувати», «Вдихати», «Відчувати», «Чути».

Літературний критик, куратор проекту Євген Стасіневич говорить про те, що виставку варто відвідати тому, що це можливість пережити небувалу емоційну та інтелектуальну пригоду, під час якої є шанс краще осягнути засновки, які нас формують віддавна і дотепер.

«У величезній кількості культурних артефактів ідея землі відображена дуже драматично. Часто земля — це те, що надломлює людей, нівечить їх своєю вагою. З іншого боку, саме вона довго була і є чи не найбільшою цінністю для українця», — зазначає Ярослав Ведмідь, керівник проекту й агенції Postmen.

Особисто мене на виставці найбільше вразив розділ «Вдихати». Тут ви можете відчути запахи землі, створені парфумером Богданом Зубченком.

Виставка працюватиме до 25 листопада.

На знімку: літературний критик, куратор проекту Євген Стасіневич.

Фото автора.