Зіграють виставу 20 листопада на сцені Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка, де тривалий час служив Богдан Сельвестрович.

Ініціаторами фестивалю є продюсерка Ірина Батько-Ступка та «Фонд Богдана Ступки». Сама ж ідея створення Першого Міжнародного мистецького фестивалю «Код Ступки» невипадкова, адже десять років тому, у 2011-му, Богдан Ступка неодноразово озвучував необхідність започаткування міжнародної платформи, у межах якої Україна стала б місцем знайомства з театральною культурою країн Закавказзя, Прибалтики та Польщі. На думку Богдана Сельвестровича, обмін саме з цими країнами розширив би оптику сучасного театру. Богдан Ступка був не лише легендарним актором, а й людиною, яка об’єднувала культури і країни. Він знайшов універсальну мистецьку мову, представлену через психологію створених образів, невербальні й вербальні засоби, які на сцені чи в кіно виявляли код Ступки.

Тому цього року на спомин про легендарного актора митці України та Грузії запропонували створення спільного мистецького простору.

А одним із головних акцентів фестивалю стане показ вистави театру ім. Шота Руставелі «Кінець гри» в постановці Роберта Стуруа з Давидом Уплісашвілі, Гогою Барбакадзе, Леваном Берікашвілі, Наною Пачуашвілі у ролях.

Варто зазначити, що вистава «Кінець гри» за п’єсою Семюеля Беккета, в інтерпретації грузинського режисера-філософа Роберта Стуруа з неабияким захватом була сприйнята шанувальниками театрального мистецтва й критиками. Якщо коротко, то йдеться про останні хвилини існування світу. Якась глобальна катастрофа знищила цивілізацію, живими залишилися лише четверо, і їхній кінець також близький. Як поведуться люди перед смертю, чи приймуть її гідно, чи втратять людську подобу? І що буде далі? Відповідь була у Гамлета: «Далі — тиша». Для Стуруа, схоже, висновок не такий нещадно однозначний... Тож у глядача є можливість про це дізнатися.

Також серед заходів Першого Міжнародного мистецького фестивалю «Код Ступки» будуть спецпоказ фільмів за участю Богдана Сельвестровича «Ступка: ретроспектива», спільна виставка робіт художників України та Грузії «VynoGrad: колір достиглого міста» тощо.