Ці кроки стосуються політичної та економічної сфери, а також певної допомоги Києву. Про це за підсумками переговорів з міністрами оборони США та Великої Британії заявив у телеефірі новопризначений голова оборонного відомства Олексій Резніков.

Після робочого візиту делегації Міноборони до США, який відбувся минулого тижня, Олексій Резніков прокоментував підсумки консультацій і переговорів з американськими колегами, представниками Держдепу, сенаторами, конгресменами низці ЗМІ. Зокрема, в інтерв’ю українській службі «Голосу Америки» він висловив сумнів щодо масштабного наступу РФ з метою захоплення українських територій, про загрозу якого останнім часом говорять наші західні партнери.

При цьому очільник МОУ зазначив, що біля наших кордонів «є ознаки ескалації», але українська сторона сприймає інформацію про скупчення російських військ «спокійніше, тому що ми просто вже готові, а для них (міжнародної спільноти. — Ред.) це стало несподіваним». При цьому сам Резніков, за його словами, бачить у цій загрозі позитив. Мовляв, ситуація з нарощуванням військової сили РФ біля кордонів з Україною привернула увагу та викликала реакцію цивілізованого світу до неї, що дає «нам шанс продемонструвати агресору, що ціна цієї агресії для нього буде непомірною». Олексій Резніков вважає, що війні можна запобігти, якщо вона коштуватиме задорого і стане невигідною Кремлю.

«Хто точно розуміє всі ризики — це країни Балтії та Польща. Це наші найближчі друзі. Вони так само свого часу були під окупацією Радянського Союзу, і я сподіваюся, що ця хвиля занепокоєння не заради самого занепокоєння, а заради реакції, запрацює і в Європі», — наголосив Резніков.

При цьому міністр критично оцінює можливості України самої захистити себе від російської агресії в різних її виявах. Він зазначив, що за вісім років російсько-української війни ми навчилися захищатися, а «наші Збройні Сили — на високому рівні, особливо сухопутні війська». Водночас Резніков вважає, що захист повітряного та водного простору України критично недорозвинений. У телеефірі він повідомив, що з британською стороною підписано Рамкову угоду про розвиток українських ВМС. Ідеться про контракти на підтримку ракетної програми, військово-морських баз та бази кораблів. Щодо повітряної оборони, то іноземні партнери пообіцяли допомогти з експертною оцінкою потреб України, щоб розуміти стратегію розвитку цієї сфери, наголосив міністр.

У своїх коментарях ЗМІ очільник оборонного відомства наголосив на важливості для захисту держави низки ухвалених Верховною Радою законів. Зокрема, з 1 січня почне діяти Закон «Про національний спротив», який дасть змогу за потреби залучити тероборону для захисту держави. Йдеться про двохсоттисячний резерв — українців, які пройшли через фронт і мають бойовий досвід.

Одним із пріоритетів своєї роботи міністр оборони назвав перехід на трирічне стратегічне планування разом із бюджетним плануванням при формуванні держоборонзамовлення. За його словами, відповідне українське законодавство вже відповідає стандартам НАТО.