Учорашній прес-марафон, присвячений екватору каденції Президента Володимира Зеленського, розпочався із запитання, чи варто очікувати, що разом із деолігархізацією також буде виконано обіцянки про «посадки» корупціонерів. «Щодо деолігархізації, то, я вважаю, ми на початку великого процесу, ми в прогресі і у великій війні», — сказав глава держави, зауваживши, що деолігархізація стосується не лише власне боротьби з олігархами, але також важливо, щоб унаслідок цього стали прибутковими «Укрзалізниця», аеропорт «Бориспіль» чи українські порти, які раніше контролювалися представниками олігархів. «Я з великою повагою ставлюся до великого бізнесу, але важливо, щоб це був справді великий бізнес, а не олігархат, який впливає на медіа та політиків», — сказав він.

У контексті обіцяних посадок В. Зеленський зауважив, що насамперед потрібно було провести судову реформу. І висловив думку, що тут потрохи відбувається рух уперед. У зв’язку з цим Президент нагадав про рішення РНБО щодо Віктора Медведчука та низки контрабандистів.

Відповідаючи на запитання, чи буде війна з Росією, глава держави зауважив, що ми вже вісім років у стані війни, проте ймовірність широкомасштабної ескалації є щодня. «Але вважаю, що сьогодні йде залякування з деяких майданчиків і ЗМІ, що завтра буде війна», — сказав він, запевнивши, що Україна повністю контролює свої державні кордони та цілком готова до будь-якого розвитку подій.

Водночас Президент зазначив, що Україна також має внутрішні виклики. «Наприклад, ми отримуємо інформацію, що 1—2 грудня планують організувати державний переворот», — сказав він, зауваживши, що нині може лише повідомити про наявність «звукової інформації, на якій, скажімо так, представники України і представники Росії обговорюють участь Ріната Ахметова у державному перевороті в Україні, що буде залучено мільярд доларів».

«Вважаю, що цим підставляють бізнесмена Ріната Ахметова, втягують його у війну проти держави Україна. Вважаю, що він розпочав її, вважаю, що це, на жаль, буде його велика помилка, тому що не можна воювати проти свого народу та проти обраного народом України Президента», — сказав В. Зеленський, припустивши, що в цю війну Р. Ахметова втягує його оточення, тож він сам про це може навіть не знати. У зв’язку з цим Президент запропонував Р. Ахметову прийти на Банкову чи до правоохоронних органів, щоб обговорити цю інформацію.

Також В. Зеленський запевнив, що він не Янукович і нікуди не тікатиме. «Буду в ці дні очікувати всіх, хто там збирається, і працюватиму на Банковій», — запевнив він.

Наступне питання стосувалося «Вагнергейту». Глава держави, зокрема, висловив думку, що підготовка операції із затримання бойовиків приватної військової компанії «Вагнер» була підготовлена непрофесійно і могла спровокувати численні людські жертви, а також поділився інформацією щодо обговорення цього питання. Однак спочатку Президент охарактеризував колишнього керівника Головного управління розвідки Міноборони України Василя Бурбу, який керував цією операцією, як авантюриста та афериста, і повідомив, що він причетний до розгону Майдану. За словами В. Зеленського, він хотів звільнити В. Бурбу, і після цього одразу ж з’явилася інформація про операцію щодо «вагнерівців».

Розповідаючи про обговорення цієї операції, Президент повідомив: після того як В. Бурба розповів, що він пропонує, виникло одне питання: це турецькі авіалінії, чи знає про це Ердоган? Коли ж почув у відповідь, що не знає, то перепитав: «У літаку турецьких авіаліній, що вилітає із Мінська, будуть звичайні люди, громадяни Туреччини і не тільки — понад сто осіб. А ви пропонуєте, щоб знизився літак і ми його приземлили в Україні. У мене запитання: а якщо бойовики захоплять цей літак — це може бути? І він відповідає: «Може». А може бути таке, що вони заберуть цей літак і всі люди загинуть? Каже: «Навіть краще — ми звинуватимо в цьому інших».

У зв’язку з цим Президент припустив, що нас втягують у проведення цієї операції, наслідком чого також може бути погіршення відносин між Україною і Туреччиною. «Я сказав, що це не наша операція, вона не продумана детально, — повідомив В. Зеленський. — Я готовий акцептувати будь-яку операцію, навіть цю, якщо будуть детально прораховані речі і якщо не постраждають люди». І додав: що керівник Офісу Президента Андрій Єрмак не міг ухвалювати рішення про проведення операції із затримання «вагнерівців», оскільки не має таких повноважень. Під час відповіді на інше запитання, яке стосувалося можливої відставки А. Єрмака з посади керівника Офісу Президента, В. Зеленський висловив переконання, що він потужна людина, яка провела багато важливих операцій, тому його не можна втрачати.

В. Зеленський наголосив, що метою його діяльності є не боротьба за владу, а закінчення війни, розвиток країни та подолання бідності людей. І водночас заявив, що не збирається залишати посаду передчасно внаслідок тиску на нього. «Я борюся за Україну, хоч як пафосно це звучить. А щодо якогось силового тиску на мене, щоб я пішов, то якщо таке буде — ви побачите абсолютно зворотний ефект. Тоді буде відповідь, і я боротимуся до останнього, як це було першого разу, коли я пішов у Президенти», — сказав він, додавши, що рішення щодо можливості другого президентського терміну ще не ухвалював.

Фото: president.gov.ua