Тільки з початку нинішнього року Музиківська ТГ перерахувала до скарбниці України 
1,8 мільйона гривень так званої реверсної дотації, тобто незворотної допомоги.

Фінансовим донором громада стала, бо її доходи зростають за рахунок того, що в її межах динамічно розвиваються фермерські господарства й малі підприємства, а в селі Східному працює птахофабрика. Тож у місцевий бюджет справно надходять відрахування з податку на доходи фізичних осіб, плата за землю тощо. У підсумку лише в 2021-му порівняно з аналогічним періодом минулого року дохідна частина зросла з 24 до 28,4 мільйона гривень. І частиною понадпланових надходжень селяни поділилися з державою, як це передбачає законодавство. Хоча не можна сказати, що з таким перерозподілом коштів у Музиківці повністю згодні. Тут вважають, що для спроможних громад його потрібно підкоригувати.

— У територіальній громаді зростають не тільки доходи, а й видатки, — зауважує голова Музиківської ТГ Олександр Лейбзон (на знімку). — У бюджеті на наступний рік усі заплановані надходження «з’їло» підвищення плати за енергоносії та організацію гарячого харчування у школах та дитсадках, адже паливо та продукти в ціні останнім часом злетіли. На розвиток не залишається нічого, а це неправильно і нерозумно. Приміром, для поліцейського офіцера громади потрібно купити нову автівку. Вона коштує 650 тисяч гривень, а де такі гроші взяти? Звернулися до Мінфіну з проханням зменшити реверсну дотацію на зазначену суму, та отримали відмову — Податковий кодекс такої можливості не дає. Вважаю, для фінансово спроможних сільських громад, які тільки починають розвиватися, пропорцію розподілу понадпланових надходжень треба міняти: не 50 на 50, а 80 відсотків — у місцевий бюджет, а 20 — до державного у вигляді реверсної дотації. Хотілося б, щоб народні депутати вивчили це питання. Тим паче що деякі парламентарії із числа наших земляків позицію громади вже підтримали.

Музиківська ТГ входить до складу нещодавно створеного Херсонського району області разом з іще дев’ятьма громадами. І хоча станом на кінець жовтня місцеві бюджети отримали 2,2 мільярда гривень податків і зборів, цього недостатньо. Адже 1,8 мільярда гривень із зазначеної суми припадає на частку Херсона з околицями. А бюджети Білозерської та Дар’ївської ТГ у цьому році взагалі не виконали. Тож донорами державного бюджету вони стануть ще не скоро.

Факт

Найважливішим джерелом доходів громад Херсонського району залишається податок на доходи фізичних осіб. У 2021-му це 1,4 мільярда гривень, або 64,4 відсотка. На другому й третьому щаблі рейтингу відповідно єдиний податок (342,2 мільйона гривень) і плата за землю (147,6 мільйона гривень).

Херсонська область.