На богослужіннях тут завжди людно, але й поміж службами багато прочан. Помолитися, поспілкуватися з ченцями, а також пройти стаціями Хресної дороги, що розміщені на пагорбі серед лісу поруч, приїжджають навіть сім’ї з немовлятами. Дістаються сюди автівками, пішки й велосипедами.

На таку велопрощу прибула група молоді з Івано-Франківська. Очолював її брат Ігор з однієї із міських церков (на знімку ліворуч). Хлопці й дівчата після молитви відпочили на храмовому подвір’ї, де розклалися і з легким перекусом поруч з невеликим озерцем, біля якого було повно малечі. Годували нутрій, що плавають у воді та навіть, на радість дітей, виповзають на берег. Додала настрою і сонячна погода.

Погінський чоловічий греко-католицький монастир Успіння Матері Божої Чину Св. Василія Великого постав неподалік міста Тисмениця ще у XIII столітті. Навколо в печерах оселилися ченці. Відтоді ця земля славиться дивами та цілющою силою місцевого джерела, а також чудотворною іконою Божої Матері.

Комплекс культових споруд складається, зокрема, з відновленого на початку 90-х років минулого століття монастиря, а також нового величного храму. Він має два рівні. У верхній церкві іконостас складається із вишитих вручну ікон. Ідея належить художникові Миколі Симчичу. До створення іконостаса долучилися також різьбяр Роман Кіндратів та Валерій Малиновський. Освятили неповторний мистецький витвір 17 листопада 2017 року, на день народження тодішнього настоятеля погонського монастиря отця Никодима, котрий саме і стояв біля витоків відновлення комплексу та побудови нового храму.

Є тут ще одна дивовижа — вишиті колони, виконані в тому ж стилі, що й іконостас. Щоправда, вишивали майстри не нитками, як ікони всередині храму, а спеціальною мозаїкою. В зображенні німбів святих використана смальта. Реалізувати проект допомогли художники Валерій Дідорак, Ігор Пашанюк та Микола Бріський. На центральних колонах — ікони Йосипа Обручника та Богородиці, а також її батьків св. Анни та св. Іакима.

Цьогоріч у монастирі відбулася XXVI Міжнародна проща Вервиці за мир в Україні та єдність Церков і збереження християнських цінностей. У липні провели Перший з’їзд чоловіків до Цариці Покуття в Погоні, а також молитовно відзначили Всесвітній день дідусів, бабусь і людей похилого віку, який проголосив Папа Франциск.

Поруч із монастирем розміщений Погонянський психоневрологічний інтернат Івано-Франківської облради. Його мешканці відчувають не тільки молитовну опіку ченців, а й духовну підтримку. Таке сусідство додає сил долати життєві випробування недужим.

Івано-Франківська область.

Фото автора.