Але найчастіше — вчителі поліських (північних) районів Рівненщини. Вони скаржаться на те, що їх примусово спонукають до вакцинації проти ковіду, погрожуючи «відстороненням» від роботи, а багатьох уже й відсторонили з цієї причини.

Насправді під таким пристойним словом «відсторонення» слід читати «звільнення», кажуть вчителі, для яких їх робота — це єдине джерело існування, можливість утримувати сім’ї. До речі, серед відсторонених вчителів — чимало багатодітних. То де гуманізм?

Наша фракція «За майбутнє» в Рівненській обласній раді (до неї входять дев’ятеро депутатів. — Авт.) відреагувала на такі звернення педагогів, підготувавши проект рішення «Про звернення Рівненської обласної ради до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України стосовно недопущення примусової вакцинації громадян від ковід-19 та щодо порушення прав людини внаслідок відсторонення від роботи невакцинованих працівників».

У цьому проекті рішення ми згадали, що до примусової вакцинації зобов’язує наказ Міністерства охорони здоров’я України від 4 квітня 2021 року № 2153, де названо професії, представники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням. 

Інакше працівник буде відсторонений від роботи, тобто фактично він буде позбавлений можливості заробити собі на життя і може залишитись без засобів до існування. А до нас, депутатів, і до мене особисто, зверталися також вчителі — багатодітні батьки, яким не буде за що утримувати дітей. Бо на Рівненському Поліссі чимало багатодітних сімей.

У цьому проекті звернення йшлося про те, що законодавством України не передбачені повноваження Міністерства охорони здоров’я України запроваджувати обов’язкову вакцинацію на певних територіях.

До того ж відсторонення від роботи, тим паче без виплати заробітної плати, є істотною зміною умов праці. У зв’язку з цим мали б попередити працівника за два місяці, чого не було зроблено. Тому, звичайно, відсторонені від роботи люди звертатимуться до суду.

Питання з приводу недопущення примусової вакцинації — підготовлений нашою фракцією проект рішення про Звернення до вищих посадовців держави — 12 листопада винесли на сесію облради. Як не переконували колег, однак цей проект рішення не набрав необхідної кількості голосів. То я хочу, щоб люди знали про те, як голосували депутати з цього питання. «За» — 20 депутатів, «проти» — 6, «утрималися» — 2, не голосували — 30.

Звернення підтримали всі присутні депутати нашої фракції «За майбутнє» (їх було 7 із 9), «Сила і Честь», троє депутатів від «Батьківщини», двоє від ЄС, один від «Слуги народу». «За» запропонований проект рішення, а відтак і за Звернення до вищого керівництва держави із згаданого питання, крім мене, голосували ще депутати Ігор Ясенюк, Руслан Потапчук, Руслана Потапчук-Чернєнкова, Вікторія Опанасюк, Віктор Щербачук, Іван Калюта, Олександр Набочук, Олександр Дехтярчук, Алла Черній, Олександр Данильчук, Микола Добриднік, Олександр Ткач, Олег Стратюк, Микола Мельник, Анатолій Петрук, Віталій Сухович, Сергій Шевчук, Лілія Драпчинська, Віталій Ундір.

Кнопки «проти» натиснули шестеро депутатів, «утримались» двоє. Усі решта, тридцять присутніх на сесії депутатів, не голосували, це депутати фракцій «Слуга народу», «Свобода», Радикальної партії.

І все-таки через газету хочу донести до вищих посадовців, що питання з «відстороненими» працівниками потрібно вирішувати на державному рівні. Адже серед людей зріє соціальне напруження. Фактично влада переклала всі конфлікти на директорів навчальних закладів, до яких всі претензії і закиди і від педагогів, і від невдоволених дистанційною формою навчання батьків, яка, на їх думку, не дає повноцінних знань, псує зір ще не сформованим юним особам від надмірного для їх віку користування гаджетами.

Андрій ПЕХОТІН, депутат Рівненської обласної ради, голова постійної комісії з економічних питань та комунальної власності.

Фото з архіву редакції.