«Коли я була вагітна, чоловік, з яким я жила без шлюбу, покинув мене. Після народження дитини він відмовляється визнавати батьківство і ухиляється від її утримання, навіть підгузка не купив. Що мені робити?»

Аліна СЕМИВОЛОС, Харків.

Якщо жінка не перебувала в шлюбі і народила дитину, запис про батька у свідоцтві про народження малюка відбувається згідно з ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України (за вказівкою матері).

Але для дитини важливо знати, хто її батько, отримувати від нього аліменти, бути з часом його спадкоємцем, що не можливо без встановлення батьківства. А для цього матері потрібно звернутися до суду за місцем свого проживання із заявою про встановлення батьківства та стягнення аліментів з батька до досягнення дитиною повноліття.

До суду, окрім заяви, потрібно надати документи про народження дитини, докази ведення спільного господарства з батьком дитини, якщо потрібно — залучити свідків. Це підтвердить обставини того, що батьки проживали однією сім’єю.

Статтею 191 Сімейного кодексу України визначено, що аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня подання позову. Виплачуються аліменти до її повноліття.

Коли буде призначено розгляд справи, мати може подати до суду клопотання про призначення судово-біологічної (генетичної) експертизи, щоб було з’ясовано питання кровного споріднення дитини та батька.

Коли рішення суду набуде законної сили, мати зможе змінити актовий запис у свідоцтві про народженні дитини і отримати виконавчий лист, щоб надати його до виконавчої служби.