«Сьогодні потрібно зробити все для забезпечення безперебійного проходження опалювального сезону», — на цьому під час засідання координаційного енергетичного штабу щодо ситуації в енергетичній сфері та проходження опалювального сезону наголосив Президент Володимир Зеленський.

Під час брифінгу за результатами засідання штабу Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що на сьогодні ситуація в енергетиці є стабільною та контрольованою, хоча й на-пруженою, оскільки вона ускладнена енергетичною кризою в Єв-ропі.

«Кабінет Міністрів та Міністерство енергетики скоординували свою діяльність із «Укренерго» та Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), для врегулювання ситуації з не-стачею вугілля на складах окремих ТЕС і ТЕЦ. Ведеться робота, яка стосується поставок вугілля на склади окремих ТЕЦ і ТЕС. Міненерго та Кабінетом Міністрів підготовлені спеціальні допоміжні послуги для Луганської ТЕС, двох ТЕЦ та ще однієї теплоелектростанції. Для них розроблено низку заходів і додаткову послугу для роботи на газі, оскільки немає фізичних можливостей постачати вугілля на цю станцію», — сказав Д. Шмигаль, запевнивши мешканців міста Щастя та інших населених пунктів, які залежать від Луганської ТЕС, що їхні домівки не залишаться без світла і тепла, а ціна на газ для Луганської ТЕС буде справедливою.

Прем’єр також повідомив, що координаційний енергетичний штаб проаналізував інші потенційні ризики проходження опалювального сезону. За його словами, на сьогодні законтрактовано поставки імпортного вугілля морем на грудень і січень та розпочато відповідну роботу для забезпечення поставок на лютий і березень. Загалом з урахуванням власного видобутку та законтрактованих поставок запаси вугілля на місяць становлять понад два мільйони тонн, тоді як щомісяця спалюється 1,7—1,9 мільйона тонн. Унаслідок цього за останні тижні запаси вугілля на складах зросли на 100 тисяч тонн.
«Україна буде з теплом і світлом. Тарифи й ціни залишаються незмінними впродовж усього опалювального сезону», — наголосив глава уряду.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив, що нині в підземних сховищах зберігається понад 15 мільярдів кубометрів газу. «Цей обсяг більший, ніж середній показник у 2014—2018 роках. НАК «Нафтогаз України» має достатній обсяг газу, щоб забезпечити потреби населення, бюджетних організацій, закладів охорони здоров’я, а також інших споживачів», — запевнив він.
Заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма поінформував, що після закінчення опалювального сезону стартує велика програма термомодернізації. «Перші п’ять тисяч будинків — наша мета на наступний рік. Ця програма буде не на один рік, а на сім—десять років і вона передбачає, що абсолютна більшість зі 180 тисяч багатоповерхових будинків буде термомодернізована», — сказав він, додавши, що паралельно проводитиметься й термомодернізація об’єктів соціальної сфери.

«Загалом ми очікуємо, що ця термомодернізація дасть змогу скоротити споживання газу в нашій країні на 30—40 відсотків», — зазначив Р. Шурма, припустивши, що одночасне збільшення за наступні три-чотири роки видобутку із нинішніх 18—19 мільярдів кубометрів газу до 23—25 мільярдів кубометрів дасть можливість сформувати стійкий газовий баланс.

Фото: president.gov.ua