Ще в листопаді 2020 року, після оголошення підсумків виборів до місцевих органів влади, стало зрозумілим, що жодна з політичних сил не стала домінуючою у регіоні.

Приміром, в Одеській обласній раді з 84 мандатів 24 дісталися ОПЗЖ, а у міській раді найбільше представництво отримала місцева політична партія «Довіряй ділам». До речі, представники цієї політичної сили сьогодні обіймають практично всі керівні посади у департаментах та управліннях Одеси. На другій позиції у міськраді перебувають представники ОПЗЖ — у них 19 мандатів.

Третє місце ділять партії «Слуга народу» та «Європейська солідарність», що здобули по десять мандатів, і четверте — у «Партії Шарія» з шістьма депутатами.

У міську раду вперше за багато років не пройшла колись традиційна для Одеси «Українська Морська партія Сергія Ківалова» — колишнього керівника Центральної виборчої комісії та президента Одеської національної юридичної академії, студенти якого у день виборів вистоювали величезні черги, щоб проголосувати. Але вони стверджували журналістам, їхнє голосування не контролювали. Може, причина непроходження партії й у тому, що від Ківалова незадовго до виборів пішли найактивніші депутати — Володимир Корнієнко до ОПЗЖ та Світлана Осауленко — у «Довіряй ділам».

Буквально одразу після виборів у багатьох регіональних відділеннях політичних партій визначалися, хто очолить місцеві відділення партій. У результаті, наприклад, обласну організацію ОПЗЖ очолив народний депутат Вадим Рабінович, а на чолі міської організації цієї політичної партії став народний депутат Микола Скорик. Склав повноваження керівника обласної організації «Слуги народу» народний депутат Сергій Колебошин, а його місце посів нинішній голова обласної ради Григорій Діденко.

У міській раді фракцію «Слуги народу» спершу очолив колишній кандидат на посаду міського голови, народний артист України Олег Філімонов. Але незабаром він поступився цією посадою банкіру Вадиму Мороховському.

Аналогічні кадрові перестановки відбулися і у новостворених районних радах. Наприклад, в Одеській районній раді 64 мандати так розподілилися між представниками шести партій: ОПЗЖ отримала 18 мандатів, «Довіряй ділам» — 13, «Слуга народу» — 12, «Європейська солідарність» — 9, «Партія Шарія» — 6.

А незабаром пролунав і перший регіональний депутатський скандал. Вищий антикорупційний суд засудив народного депутата восьмого скликання та нинішнього голову Роздільнянської райради Одеської області Олександра Пресмана до 3 років умовно за зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу). 2014-го О. Пресман вдруге обрався народним депутатом та оформив проживання у київському готелі «Національний» за рахунок держави. За Законом «Про статус народного депутата» парламентарії мають право на компенсацію винайму готельного номера, якщо вони не мають житла у столиці. Проте О. Пресман із 2007 року володіє квартирою у Києві. Незважаючи на це, апарат Верховної Ради оплачував йому номер до кінця повноважень — до 16 серпня 2019-го — і витратив на це 928 890 гривень.

Це і стало причиною того, що у травні 2020 року Національне антикорупційне бюро оголосило йому підозру у зловживанні службовим становищем. Вищий антикорупційний суд призначив йому запобіжний захід у вигляді застави, що дорівнює збитку — 928 тисяч гривень.

О. Пресман визнав провину та став співпрацювати з НАБУ. У червні 2021-го суд замінив йому запобіжний захід: із застави на особисте зобов’язання відвідувати засідання. Незабаром колегія суду затвердила угоду депутата з прокурором, за умовами якої О. Пресман повністю визнав провину і добровільно відшкодував збитки. За згодою, сторони зійшлися, що він заслужив покарання у вигляді трьох років позбавлення волі з випробувальним терміном в один рік. Проте судді замість року призначили випробувальний термін у три роки. Відповідно до вироку та угоди, О. Пресман також на рік позбавляється права обіймати посади у державній владі та має заплатити 17 тисяч гривень штрафу.

Скандали у місцевому депутатському корпусі відбуваються із завидною регулярністю. «Голос України» повідомляв про бійку депутата Саратської районної ради Анатолія Негодяєва з керівником апарату виконавчого комітету.

Депутат від «Європейської солідарності» намагався пройти на засідання земельної комісії, яке відбувалося за зачиненими дверима у кабінеті голови ОТГ. Незважаючи на те, що за законом він має право брати участь у роботі комісії з дорадчим голосом, керівник апарату виконкому Михайло Тодоров фізично перешкоджав йому, а потім зненацька завдав удару головою в обличчя, вибивши зуб і пошкодивши ніс.

Політична ситуація у громаді загострилася після того, як на нещодавній сесії депутати тимчасово припинили виділення ділянок для особистих господарств (до 2 га) та одночасно дали добро на передачу у довгострокову оренду фермерському господарству трьох ділянок площею понад 120 гектарів. А. Негодяєв вважає це лобіюванням інтересів господарства, голова якого є депутатом цієї ОТГ: таке рішення дає господарству змогу відібрати потрібну їм землю до того, як її зможуть оформити мешканці.

— Те, що нині відбувається, важко навіть уявити, — каже Анатолій Негодяєв. — Засідання виконкомів у нас проводять таємно, місце та час їхнього проведення не оголошується. Так само таємно відбуваються засідання комісій. Я припускаю, що сьогодні в кабінеті голови таємно зібралася земельна комісія, щоб ухвалити потрібні для сесії рішення. Я намагався зайти, я чемно стукав, але в результаті отримав від Тодорова спочатку вимогу «не заважати працювати», а потім удар в обличчя».

Не уникла скандалу і «Партія Шарія». Коли два депутати з цієї політичної сили проголосували всупереч інструкціям свого лідера, негайно пролунав його гучний окрик із далекого зарубіжжя про виключення з партії.

Зазначимо, що власниками депутатських мандатів на Одещині також стало чимало журналістів. У Чорноморській міській раді, наприклад, засідає від «Європейської солідарності» Тимофій Львутін, шеф-редактор головної телевізійної компанії міста.

В Одеській міськраді ОПЗЖ представляє директор телерадіокомпанії «МОСТ-ТБ», яку пов’язують із кандидатом у місцеві олігархи Віктором Баранським.

Представник «Партії Шарія» Ілля Фрейман засідає у міській раді та працює головним режисером на телеканалах «Південна Хвиля» та «Інший». Журналісткою працює і Яна Фрейман — депутат від «Партії Шарія» в обласній раді.

Аналогічні ситуації із присутністю журналістів у депутатському корпусі мають місце також у багатьох районних та міських радах Одеської області. Оскільки за кожним ЗМІ стоїть конкретний власник, який представляє ту чи іншу політичну силу, то і зміст теле- і радіопрограм, газетних публікацій, наповнення інтернет-порталів перетворилося на політичну «джинсу». Іноді на телеекранах спалахує млява дискусія про помилки і промахи різних політичних партій, але ці партійні розбірки одеситам уже набридли. Бо найчастіше це не журналістика, а звичайна партійна пропаганда. Хоча депутати-журналісти мають унікальний шанс зсередини показати та розповісти людям про механізми ухвалення рішень.

Одеська область.