Учасники Тристоронньої контактної групи в рамках засідання, яке відбулося у середу, 22 грудня, на рівні глав делегацій висловили тверду рішучість повністю дотримуватися заходів щодо посилення режиму припинення вогню. Про це поінформував Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні і ТКГ посол Мікко Кіннунен.

«На засіданні Тристоронньої контактної групи за участю представників окремих районів Донецької і Луганської областей України пріоритет був наданий безпековому питанню та, зокрема, дотриманню режиму припинення вогню. Я радий, що учасники висловили тверду рішучість повністю дотримуватись заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року», — зазначено у повідомленні для преси посла Кіннунена.

За його словами, таке рішення має особливе значення, оскільки ситуація у безпековій сфері вздовж лінії розмежування залишається нестабільною, і цього місяця СММ ОБСЄ фіксує в середньому вп’ятеро більше порушень режиму припинення вогню щодня порівняно з груднем минулого року.

У той же день голова ОП Андрій Єрмак повідомив про домовленості у рамках ТКГ щодо припинення вогню на Донбасі. У своєму дописі у Фейсбуці він назвав ці домовленості «кроком до деескалації на сході». Та висловив сподівання, що вони допоможуть зберегти життя «захисників України та мирних громадян».

«Прийдешні різдвяні й новорічні свята мають бути мирними. Нехай на Донбасі нарешті запанує тиша», — написав Андрій Єрмак.

Зі свого боку міністр оборони Олексій Резніков та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зробили спільну заяву щодо результатів засідання ТКГ.

«Міністерство оборони України та Збройні Сили України вітають досягнуте в рамках засідання Тристоронньої контактної групи 22 грудня 2021 року порозуміння щодо рішучості повністю дотримуватися заходів щодо посилення режиму припинення вогню, узгоджених 22 липня 2020 року», — повідомляє прес-служба МОУ. Підкреслюється, що позиція ЗС України — «послідовно та неухильно дотримуватись режиму припинення вогню, передбаченого вищезазначеними заходами, в тому числі щодо умов відкриття вогню у відповідь».

За даними штабу ООС на 23.12, упродовж минулої доби та станом на 7 годину ранку четверга з боку російсько-окупаційних військ порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.

«Військовослужбовці Об’єднаних сил контролюють ситуацію та продовжують виконувати завдання з відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації», — повідомили у штабі.