До діалогу в онлайн-форматі між представниками Донецької та Івано-Франківської областей долучились посадовці органів влади з обох регіонів, журналісти, учасники громадських рад, активісти Західноукраїнської мережі протидії дезінформації, Національної спілки журналістів України.

Проект із журналістських обмінів реалізується в рамках ініціативи «Івано-Франківщина та Донеччина будують мости для співпраці» за підтримки агенції США з міжнародного розвитку USAID. У рамках проекту передбачено налагодження соціальних, культурних, економічних зв’язків між обома областями країни.

Як розвиваються Івано-Франківщина та Донеччина? Які виклики постають перед обома областями? Що спільного та відмінного між територіями єдиної країни й чи знають мешканці заходу, якою є ситуація на сході та навпаки?! На ці та низку інших запитань мають відповісти учасники майбутніх прес-турів.

Взаємодія включатиме проведення круглих столів для представників влади, журналістів та активістів громадянських об’єднань. Передбачено й створення онлайн-платформи, яка підтримуватиме міжрегіональну співпрацю та організацію міжрегіонального телевізійного форуму.

Відзначаючи важливу роль журналістів у цих питаннях, голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Кириленко сказав: «Співпраця між журналістами Донеччини та Івано-Франківщини означає й співпрацю між жителями наших областей, а це саме те, чого нам так бракувало у попередні роки. Російська пропаганда тривалий час намагалась нав’язати чимало міфів тільки через те, що між сходом і заходом не було налагоджено постійної комунікації».

З очільником Донеччини погодився й заступник голови Івано-Франківської ОДА Богдан Футерко, на переконання якого проект дасть змогу об’єднати регіони, зруйнувати стереотипи щодо відмінностей областей та продемонструвати здобутки, традиції й напрацювання у різних сферах соціально-економічного та культурного життя.

«Існують стереотипи, що західна і східна частини України є різними, однак, як показує практика, між нами багато спільного, зокрема здобутки, напрацювання та досвід, якими ми можемо ділитися одне з одним, — наголосив Богдан Футерко. — Між Прикарпаттям та Донеччиною вже побудовані мости співпраці. Тож у майбутньому нам необхідно підтримувати та поглиблювати наше співробітництво, гуртуватися і ділитися досвідом та переймати кращі практики у наших колег».

Чимало корисного й повчального збираються запозичити під час відвідання Галичини журналісти Донеччини. На їхнє переконання, гасло «Схід і Захід разом!» може бути реалізовано повною мірою, і взаємодія між регіонами має охоплювати всі сфери життя — від соціально-економічного розвитку до культури та туризму.

Донецька область.