У ніч з 13 на 14 січня сталася масована хакерська атака на низку українських урядових сайтів. Зокрема, Міносвіти, МЗС, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Міндовкілля, ДСНС та Держказначейства. Так, на стартовій сторінці МЗС було виставлено оголошення, написане трьома мовами: українською, російською та польською: «Українець! Усі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп’ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення та майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся та за історичні землі».

Згодом прес-служба СБУ підтвердила факт вчинення масштабного кібернападу. «На головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру. При цьому контент сайтів не було змінено, а витоку персональних даних, за наявною інформацією, — не відбулося», — запевнили у відомстві. Зазначається також, що Служба безпеки України та Держспецзв’язку спільно з відповідними органами державної влади займається розслідуванням інциденту та збирає цифрові докази. А з метою недопущення поширення атаки на інші ресурси, а також, щоб локалізувати технічну проблему, тимчасово призупинено роботу низки інших урядових сайтів. У тому числі й портал «Дія».

Прес-служба Міністерства цифрової трансформації України у Телеграмі поширила повідомлення, яке фактично дублює інформацію, надану СБУ. У Мінцифри підкреслюють, що «Дія» — безпечний продукт, що не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

Згодом представник Держспецзв’язку під час брифінгу заявив, що в результаті хакерської атаки — найпотужнішої за останні чотири роки за своїм охопленням (майже 70 сайтів держструктур)  — персональні дані українців жодним чином не спотворені, витоку важливих даних не сталося. За його словами, державний центр кіберзахисту підняли по тривозі о 4-й ранку, а першим про цей хакерський напад повідомив інформаційний ресурс сусідньої країни...

Пізніше у Мінкультури та інформаційної політики додали трохи конкретики, повідомивши: за результатами дослідження Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, перші дані дають підстави вважати, що атака була вчинена РФ. Мовляв, мета таких кібердиверсій — дестабілізувати внутрішню ситуацію в країні, а також посіяти хаос і зневіру в суспільстві. У відомстві припускають, що нинішня хакерська провокація пов’язана з чіткою позицією наших міжнародних партнерів щодо співпраці України з НАТО та може бути частиною психологічної атаки на українців.

Зі свого боку Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що комітет ЄС з питань політики та безпеки, а також кіберпідрозділи зустрінуться, щоб обговорити, як відреагувати та допомогти Києву після кібератак на урядові сайти.