Народні депутати, які представляють у парламенті фракцію «Батьківщина», сподіваються, що цього року сесійна зала розгляне проект змін до закону про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб (№ 2141).

На цьому в ефірі телеканалу «Рада» наголосив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк. За його словами, цей документ уже давно очікує розгляду в другому читанні — зареєстрували його ще восени 2019 року, а в першому читанні схвалили в грудні 2020-го. «Найбільш очікувано, що держава повернеться обличчям до проблем цих людей, — зазначив парламентарій, — а поки що вони змушені звертатися до судів».

Представляючи законопроект № 2141 в залі в грудні 2020 року, очільниця профільного комітету Галина Третьякова одразу наголосила на тому, що документу буде важко зібрати необхідні голоси в залі, адже він потребує додаткових витрат із бюджету. Утім, йдеться не про гроші, а про відновлення справедливості, наголосила вона. Законодавчу колізію, яку має виправити поданий проект змін, парламентарій пояснила так: «У 2014 році був прийнятий законопроект про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні. Цим законопроектом пенсія для військових, звільнених у запас, була знижена. І так виникла диспропорція, коли військові, які б’ються за наші кордони, виходячи у відставку, отримують меншу пенсію, ніж ті, хто виходив у відставку зі Збройних Сил, коли був мирний час».

Законопроект № 2141 повертає систему, яка була раніше і, власне, віддає належне військовим, які нині стоять на захисті нашого кордону, продовжила Г. Третьякова. Тоді в залі розгорнулися гарячі дебати. Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Максим Березін повідомив, що Міністерство фінансів та Пенсійний фонд не підтримують законопроект з огляду на те, що за результатами проведених розрахунків реалізація його норм потребуватиме додаткових фінансових витрат, які становлять майже 2 мільярди гривень на місяць. Відтак Комітет з питань нацбезпеки пропонував повернути проект змін суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Утім, зал тоді дав на підтримку законопроекту 253 голоси.

Відтоді документ до сесійної зали не виносився. У пояснювальній записці, яка його супроводжує, вказується, що прийняття змін дасть змогу привести положення частини другої статті 13 та частини четвертої статті 63 закону про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб у відповідність до вимог положень статей 22 і 92 Конституції України. Фактично, законотворці пропонують повернути редакції частини другої статті 13 та частини четвертої статті 63 зазначеного закону в відповідність до попередньої редакції (станом до 13.11.2016 року). Мовляв, це дозволить «зняти соціальне напруження та мінімізувати соціальні протести, які виникають у суспільстві». Також пропонується доповнити закон новими статтями та визначити порядок перерахунку пенсій особам, звільненим із військової служби та іншим особам, і визначити грошове забезпечення, яке має враховуватися при перерахунку пенсій. Застосування цих норм виключає виникнення ризиків прояву необ’єктивності при перерахунку пенсій з боку уряду, наголошують народні депутати.

Водночас, автори цієї законодавчої ініціативи в грудні 2020 року зазначали, що реалізація законопроекту потребує додаткових витрат із державного бюджету в розмірі щонайменше 14,8 мільярда гривень. Але він допоможе підвищити ефективність реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення та сприятиме гарантуванню забезпечення надійного соціального захисту громадян, акцентували парламентарії.

Представники фракції «Батьківщина» нагадують про необхідність повернутися до розгляду цього питання і визначитися з цього приводу шляхом голосування в сесійній залі. Окрім цього, за словами Михайла Цимбалюка, народні депутати разом з очільницею фракції, яку вони представляють у Верховній Раді, Юлією Тимошенко зареєстрували три нових законодавчих ініціативи. Одна із них стосується змін до законів про працю в частині збільшення мінімальної зарплати. Інший документ передбачає зміни до бюджету на 2022 рік щодо підвищення мінімальних виплат малозабезпеченим родинам. А також пропонують повернутися до того, що не враховано в бюджеті на поточний рік — це виділення додаткових коштів на лікування дітей, які мають вади здоров’я. Представники «Батьківщини» вважають за необхідне розглянути законопроект, який передбачає підвищення виплат за народження дітей. А також вимагатимуть звіту Прем’єр-міністра щодо причин підвищення цін на харчі.