Росія здатна будь-якої миті скоїти напад на Україну. Про це заявила у вівторок прес-секретар Білого дому Джен Псакі. «Де ми перебуваємо зараз: президент Путін створив цю кризу, зібравши сто тисяч російських військових уздовж кордонів України включно з нещодавнім перекиданням російських військ до Білорусі для спільних навчань та проведення додаткових навчань на східному кордоні України», — зазначила вона, передає «Інтерфакс-Україна».

Тим часом до Білорусі почали прибувати перші підрозділи збройних сил РФ, які братимуть участь у спільних військових навчаннях «Союзна рішучість-2022». «На цьому етапі учасники перевірки мають здійснити розвантаження й висунутися в район виконання завдань», — йдеться в повідомленні прес-служби міноборони Білорусі. Військові навчання «Союзна рішучість-2022» триватимуть з 10 до 20 лютого. Це, мовляв, буде другим етапом перевірки сил реагування союзної держави.

Деякі аналітики вважають, що саме у цей період може статися масштабне російське вторгнення на територію України з боку Білорусі. Своєю чергою прес-служба Держприкордонслужби України повідомляє: «Ще з початку листопада на україно-білоруському кордоні постійно працюють майже три десятки інженерних груп прикордонників. Вони встановлюють різне загородження — з «єгози», колючого дроту, сітки рабиці, виготовляють переносні загородження. Також інженерні групи працюють над облаштуванням вертолітних майданчиків, щоб забезпечити оперативне перекидання резервів у разі різкої зміни ситуації на певній ділянці».

Водночас на першому засіданні сесії Держдуми РФ у цьому році депутати обговорювали можливий військовий конфлікт з Україною, країнами Заходу і НАТО. Зокрема, як повідомляє «Дождь», спікер Держдуми В’ячеслав Володін попередив про підготовку до просування НАТО в Україну, лідер КПРФ Геннадій Зюганов підтримав ультиматум Путіна Заходу, а голова ЛДПР Володимир Жириновський передбачив падіння долара та «розпуск» Євросоюзу. «Треба не проґавити шанс, і ми станемо великою державою», — сказав Жириновський. На засіданні він спрогнозував війну навесні цього року.

В ефірі «Прямого» дипломат та представник України у ЄС (2015—2019) Костянтин Єлісєєв висловив думку, що не варто нехтувати заявами, навіть фейковими, які лунають з боку РФ. Посилаючись на реакцію Кремля у разі невиконання своїх вимог з боку Заходу про готовність діяти, «як НАТО діяло у Сербії та Іраку», він припустив можливість російських авіаударів по певних об’єктах інфраструктури на території України. Повідомлення російських ЗМІ про нібито розташування хімічної зброї на сході нашої країни дипломат вважає підготовкою для можливості розгортання такого сценарію.

А посол України у ФРН Андрій Мельник у коментарі німецькому виданню Spiegel сказав, що навіть після численних відмов уряду Німеччини у продажу озброєнь Україна «не здається» і продовжує заявляти про бажання придбати у Берліна бойові кораблі та системи протиповітряної оборони. Spiegel зазначає, що в коаліції ФРН «починають виникати сумніви» у жорсткій позиції щодо непостачання зброї.

Натомість Велика Британія цього тижня поставила в Україну тисячі оборонних легких протитанкових ракет. Як зазначив заступник міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко, «цю допомогу буде використано винятково з оборонною метою, для захисту наших військ, для захисту критичної інфраструктури, для захисту мирного населення від будь-яких проявів, будь-яких дій, які зможуть призвести до ескалації».

Вчора під час зустрічі військового аташе США Брендона Преслі з командуванням Сухопутних військ ЗСУ військові обговорили стратегічні напрями співпраці, розвиток тренувальних місій, а також питання надання оборонної зброї та забезпечення її ефективного застосування, інформує прес-центр Сухопутних військ.

Своєю чергою Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час міжвідомчої наради щодо виконання вимог Закону України «Про основи національного спротиву» заявив про необхідність надання центрами комплектування та соціальної підтримки чіткої інформації усім охочим записатися до резерву територіальної оборони та спрощення процедур проходження медичних комісій, повідомляє прес-служба РНБО. Данілов також наголосив на необхідності найближчим часом провести аналіз усіх ресурсів державних органів, обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, які можуть бути використані у системі тероборони України.

У МОУ також відбулася нарада щодо практичних аспектів розгортання системи територіальної оборони. Нині у складі сил ТрО ЗСУ триває формування 25 бригад (один регіон — одна бригада), які об’єднуватимуть понад 150 батальйонів (один батальйон на район). Міноборони розпочинає системний діалог з органами місцевої влади та самоврядування щодо забезпечення сил ТрО необхідними ресурсами. А найближчим часом організує навчання і злагодження за участю керівників органів місцевої влади і самоврядування. Першими планують залучити міських голів обласних центрів, інформує прес-служба МОУ.