Цього дня 103 роки тому на Софійському майдані у Києві проголосили Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Київ:

Минулої суботи у столиці утворили світовий ланцюг єднання від Софійського до Михайлівського собору під гаслом «СкажиУкраїніТак/SayYEStoUkraine». Тисячі людей, тримаючи довгий прапор єднання, у такий спосіб звернулися до західних партнерів і закликали посилити військову допомогу для України, превентивно застосувати пекельні санкції проти Росії, заблокувати «Північний потік», сприяти наближенню нашої країни до НАТО. Крім того, активісти закликали українських політиків об’єднати зусилля для захисту країни. А владу — припинити політично мотивовані переслідування, пришвидшити реалізацію реформ, необхідних для отримання ПДЧ НАТО, скерувати всі сили на організацію оборони держави.

Подібна світова акція українців «СкажиПутінуНі/SayNOtoPutin», організована Рухом опору капітуляції напередодні переговорів США і Росії, відбулася в 37 країнах.

На мосту Патона в Києві вже традиційно в День Соборності українці утворили ланцюг єдності, об’єднавши два береги Дніпра. Кияни зустрілися посередині мосту, де з’єднали частини довгого синьо-жовтого полотнища та здійняли його вгору. Присутні запалили свічки та згадали хвилиною мовчання перших вбитих на Майдані цього дня 2014 року Сергія Нігояна та Михайла Жизневського, а також всіх полеглих за Україну.

Донеччина. Запоріжя:

Представники влади і громадськості Маріупольського району Донецької області та Бердянського району Запорізької області відзначили День Соборності України створенням живого ланцюга єднання.

Понад сто осіб, які долучилися до акції «Ми — це Україна!» між Донецькою та Запорізькою областями, вишикувалися біля міжобласного знака по обидва боки траси із синьо-жовтими прапорами (на знімку).

На межі Маріупольського і Бердянського районів панувала піднесена атмосфера, майоріли національні стяги, лунали патріотичні промови. Учасники заходу у своїх виступах наголошували на необхідності єднати зусилля українського суспільства задля будівництва незалежної, могутньої, соборної України.

Після проведення акції «Ми — це Україна!» присутні спільно виконали гімн України та вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх воїнів, які поклали своє життя за Українську державу.

Житомирщина:

Напередодні свята курсанти Житомирського військового інституту імені С. П. Ко-рольова утворили на Богунському мосту в обласному центрі два живі ланцюги єднання, символічно об’єднавши два береги річки Кам’янки. На честь 103-ї річниці проголошення Акта Злуки УНР і ЗУНР з кожного боку мосту вишикувалися по 103 курсанти і курсантки з державними прапорами і прапорами вишу.

Цього ж дня кількасот житомирян та гостей міста — учні і студенти, військовослужбовці, представники влади, духовенства та громадськості — зібралися на головній пішохідній вулиці обласного центру на святкові урочистості з нагоди Дня Соборності України.

Після молитви за нашу країну та український народ у Свято-Михайлівському кафедральному соборі та покладання квітів до стели Героям Небесної Сотні і пам’ятника Івану Огієнку, котрий свого часу ініціював відзначення Дня Соборності як державного свята, учасники дійства утворили живий ланцюг від собору на Михайлівській вулиці до пам’ятника Героям Небесної Сотні на майдані С. П. Корольова. Військовослужбовці розгорнули величезний державний прапор, після чого учасники заходу пройшли урочистою ходою до майдану, де спільно виконали гімн України.

Тернопільщина. Буковина. Хмельниччина:

У День Соборності України на мосту через річку Збруч відбулася традиційна зустріч делегацій Тернопільської та Хмельницької областей. Також цього року до заходу доєдналася і делегація Чернівецької області. Учасники ходи на знак єдності на межі двох областей з’єднали синьо-жовтий стяг та обмінялися короваями. Делегацію Хмельниччини очолювали голова облдержадміністрації Сергій Гамалій та заступники голови ОДА Сергій Ткачук і Володимир Юр’єв, інші делегації — голова Тернопільської ОДА Володимир Труш та голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук. На межі областей розмістили найбільший трисвічник у формі державного герба України розміром 7,5х18 м. Представники Книги рекордів України зафіксували факт реєстрації рекорду.

Місце проведення традиційного святкування визначної дати обрано не випадково. У різні історичні періоди Збруч був кордоном, що розділяв українців, які жили на територіях різних держав.

Делегації поклали квіти до пам’ятника Петру Конашевичу-Сагайдачному у Хотині.

«Цей святковий День Соборності України ми почали із вшанування пам’яті наших українських козаків, які 400 років тому на хотинській землі із союзниками-європейцями дали відсіч турецьким загарбникам і не допустили повномасштабної окупації Європи. Для нас важлива ця пам’ять, тому що тепер, у ХХІ столітті, така сама загроза навали існує, і знову на передовій — Україна. Ця солідарність, спроможність захистити демократію в Європі не тільки в історичному вимірі сьогодні має неймовірну актуальність», — зазначив Сергій Осачук.

Він також вручив колегам Володимирові Трушу та Сергієві Гамалію відзнаки «400 років Хотинській битві».

Хмельницький:

До патріотичного флешмобу, присвяченого Дню Соборності, долучилися десятки хмельничан, розгорнувши на центральній вулиці обласного центру синьо-жовтий прапор завдовжки у сто метрів. Згадуючи події, які відбулися 103 роки тому, коли було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, знову зачитали цей документ. А потім поклали квіти до меморіальних дощок, встановлених на честь видатних українців, — Симона Петлюри, Михайла Грушевського, Костя Місевича, Євгена Коновальця, Романа Шухевича. Вшанували в цей день і Героїв Небесної Сотні та учасників АТО. Квіти лягли до пам’ятників Тарасу Шевченку, Івану Франку, Богдану Хмельницькому та В’ячеславу Чорноволу.

Закарпаття:

Урочистості з нагоди Дня Соборності, а також 76-ї річниці утворення Закарпатської області у складі України відбулися в Ужгороді. На площі Народній голова облдержадміністрації Віктор Микита, заступниця голови обласної ради Андріана Сушко, заступники міського голови Ужгорода Василь Пинзеник та Артем Погорєлов, депутати обласної та Ужгородської міської рад, військові, громадськість, молодь поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку. Заслужений академічний Закарпатський народний хор під керівництвом Наталії Петій-Потапчук виконав гімн України та патріотичні композиції.

Водночас біля пам’ятника Кобзареві розгорнули 100-метровий національний стяг. Колоною у супроводі духового оркестру Ужгородського музичного коледжу імені Дезидерія Задора під керівництвом Ференца Томича вирушили на набережну Незалежності до пам’ятника президентові Карпатської України Августинові Волошину. Там також відбулося покладання квітів. Прапор пронесли через пішохідний міст, утворивши живий ланцюг та з’єднавши береги Ужа як символ єдності українського народу. Вшанування відбулися у райцент-рах, містах і більшості сіл Закарпаття.

Луганщина:

Патріотична акція «Луганська ватра Соборності» відбулася у Сєвєродонецьку на березі озера Чисте. Захід ініціювали представники національної скаутської організації України «Пласт».

Центральним дійством патріотичної акції стало запалювання ватри. В коло єдності стали пластуни, активні городяни, представники місцевої влади. Біля полум’я всі гуртом співали українські пісні та проводили товариське спілкування, підтверджуючи єднання сердець і думок.

«Ми завжди підтверджуємо, що схід і захід — разом. Ми — єдина країна. Дякую пластунам Сєвєродонецька за те, що ви підтримуєте й розвиваєте традиції «Пласту» в нашій громаді», — зазначив керівник Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк.

Присутні висловили переконання, що проведенням патріотичної акції започатковано нову традицію, і щороку до «Луганської ватри Соборності» долучатимуться дедалі більше городян.

Прикарпаття:

На День Соборності України на Прикарпатті відбулося чимало святкових заходів. Це присвячені подіям 22 січня 1919 року в Києві виставки в бібліотеках та музеях, де представлено документи об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, літературні читання в навчальних закладах.

Мешканці Івано-Франківська на День Соборності пройшли святковою колоною від центру міста до пам’ятника діячам ЗУНР. Ходу очолив міський голова Руслан Марцінків.

Саме з Івано-Франківська в 1990-му, на 71-шу річницю Акта Злуки, розпочався живий ланцюг як символ єдності східних і західних земель. Ця велелюдна акція була провісником незалежності та багато важила для становлення Української держави.