Щоправда, сільгосппідприємства одержали м’яса навіть на 4,8 % більше, але через різке падіння виробництва у господарствах населення маємо підсумковий «мінус» на рівні 12,1 %. Такі дані оприлюднило Головне управління статистики в області.

Щодо молока і яєць, їх за рік поменшало в усіх категоріях господарств. Загалом минулого року у порівнянні з позаминулим на Сумщині надоїли молока менше на 5,5 %, а курячих яєць недобрали майже 10%.

Погіршення показників можна пояснити непривабливістю тваринницької галузі для інвесторів через низьку рентабельність виробництва. Торік у розвиток АПК Сумщини було вкладено 2,1 млрд грн, з них у тваринництво — понад 120 млн грн. Остання цифра у порівнянні з інвестиціями попередніх років чимала, але вона дасть результат ще не скоро, позаяк гроші витрачено не на придбання елітного поголів’я тварин чи його кількісне збільшення, а на реконструкцію тваринницьких приміщень, купівлю доїльних апаратів тощо. Згідно з даними Департаменту агропромислового розвитку Сумської облдержадміністрації, за рік поголів’я ВРХ скоротилося у регіоні на 6,6 %, свиней — на 9,5 %, а птиці — на 4,5 %.

Втім, тенденції, що мають місце у тваринницькій галузі Сумщини, характерні й для більшості інших областей. Найгостріша ситуація — з виробництвом молока. Валові надої падають із року в рік: у
2021-му порівнянно з 2020-м в Україні одержали молока менше на 6 %, а роком раніше відбулось 4-відсоткове падіння.

Вл. інф.