На цьому наголосив  перший заступник Міністра агрополітики Тарас Висоцький під час засідання відповідної робочої групи.

Участь у нараді також взяли представники МВС, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Нацполіції, облдержадміністрацій та профільних асоціацій у сфері бджільництва, а також аграрії.

"Важливо, що ми проводимо нараду до початку активного льоту бджіл та до старту весняної посівної кампанії і оброблення полів. Наразі наша спільна мета - забезпечити злагоджену взаємодію всіх учасників процесу, що дозволить запобігти випадкам отруєння та загибелі бджіл при застосуванні пестицидів. Важливо напрацьовувати в експертному середовищі конструктивні рішення для вирішення нагальних проблем галузі. Адже стимулювання розвитку бджільництва сприяє збільшенню кількості пасік. Галузь важлива для розвитку малого підприємництва", - зазначив Тарас Висоцький.

Він нагадав, при кожній громаді функціонують комісії, до складу яких входять аграрії, бджолярі, фахівці Держпродспоживслужби, правоохоронці, представники органів місцевого самоврядування, які мають встановлювати факти загибелі бджіл, в тому числі ініціювати питання щодо покарання за неконтрольоване використання хімічних засобів й за отруєння бджіл. Наразі створено 1032 таких комісій.

Крім того, учасники наради обговорили алгоритм взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевої влади, обов'язковість дотримання всіх правил під час здійснення обробки полів засобами захисту рослин, питання відповідальності за неналежне використання аграріями агрохімікатів.