Добігає кінця 8-й рік війни, але кінця війні не видно. 8 — символ нескінченності, повернутий вертикально, зловісний символ. На 8-й рік війни українці відчули подих ще страшнішої агресії. Звісно, війна колись якось закінчиться, але реальна ненависть міфічного братнього і міфічного слов’янського російського народу, зазомбованого телевізійним ящиком, залишиться на покоління.

Тут, на сході України, нас захищають Збройні Сили. Вони складаються з простих людей — наших чоловіків, братів, сестер...

Наша розповідь про них.

Лейтенант «Князь»

Лейтенант з позивним «Князь» родом з Хмельниччини, командир взводу. Після школи в 17 років вступив до Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Нині йому 21 рік, 2021-го закінчив академію — і одразу на війну. Як на мою думку, саме на таких молодих і патріотичних офіцерах тримається наше військо. «Князь» каже: «Якщо ти хочеш успіху — ти здатен його досягти. Для цього потрібно удосконалювати себе і навчати солдатів. Я сам вчу людей — тактики, вогневої та медичної підготовки».

21-літній командир взводу вважає, що сильне військо — це не кількість, а якість. В армії повинна бути мотивація — грошове забезпечення і моральне ставлення. Щоб до ЗСУ стояла черга. «А ті, хто не на війні, мають не просто кричати, що я патріот, а конкретно робити свою справу, допомагати країні. Бо разом — ми сила. Поки триватиме війна, я буду на фронті», — каже «Князь».

Козак «Ау»

Дивно бачити в окопі солдата з козацьким чубом. А може, й не дивно...

«Хто ви?» — «Козак-військовик з позивним «Ау». — «А чому козак?» — «Мені 45 років, я з козацького краю — села Більківці на Житомирщині. Ми відновлюємо історичну пам’ять, у нас є козацька сотня» (інтерв’ю з військовиком з позивним «Ау» читайте в наступних номерах «Голосу України»).



«Лис»

Старший сапер з позивним «Лис» на війні з 2017 року. Вже готується додому, чекають справи у цивільному житті.


На передовій постійно поруч зі стрілецькою зброєю військовики працюють лопатами – глибина траншеї зберігає життя. А зимою-весною окопи ще потрібно й вичищати від болота. Солдат з позивним «Троцький»
 


Сергій і «Годзіла» грають в шахи. Сергій каже, що це заняття добре робить  голову ясною
 


Сергій прямує на спостережний пункт
 


«Лис», «Ау», «Троцький»

Фото автора.