Таким був перший безглютеновий та безлактозний сніданок в одеській школі.

В Одеських школах запроваджено спеціальне харчування для дітей з непереносимістю глютену та лактози.
Департамент освіти та науки Одеської міської ради провів анкетування серед батьків учнів з приводу організації обідів та сніданків у навчальних закладах. Виявилося, що певна кількість дітей потребує дієтичного харчування.


Олена Буйневич на виставці «Освіта Одеси».

— Після проведення у 2019 році анкетування розпорядженням одеського міського голови Геннадія Труханова було створено робочу групу з модернізації системи харчування учнів 1—4-х класів, які за медичними показаннями потребують безглютенової та безлактозної дієти, — каже директор департаменту освіти та науки Олена Буйневич. — З осені 2021 року таке харчування, з урахуванням не лише користі, а й харчових звичок дітей, організовано у 90 із 122 загальноосвітніх закладів міста. На сайтах шкіл напередодні розміщується меню з фотографіями страв спеціальної дієти. І батьки мають змогу з ним ознайомитись. Діти сприймають те, що відбувається, з цікавістю, як гру — адже всі страви розфасовані в індивідуальну упаковку. А все нове, як відомо, дуже хочеться спробувати.

Навіть якщо одній дитині у школі потрібна спеціальна дієта, вона буде забезпечена. Саме так сталося в НВК «Гімназія № 7 із поглибленим вивченням англійської мови».

Запровадження безглютенового та безлактозного харчування в одеських школах трохи випередило перехід на нові норми правильного, здорового харчування всіх школярів. І в цьому випадку також головною проблемою стали харчові звички батьків, які вони нав’язують своїм дітям. — Я іноді дивуюся тому, що батьки дають дітям як перекус до школи, — каже медсестра з дієтичного харчування гімназії № 7 Ірина Харченко. — Тут і шоколадні батончики, і печиво з високим вмістом цукру, і соки консервовані. Всі ці продукти не корисні дітям. І коли пропонується нове меню, здорова їжа, батьки, виходячи зі своїх уподобань, починають обурюватися: «Не смачно!».

Але досвід показує, що діти мудріші. Вони швидко звикають до правильного харчування. Дорослим не потрібно нав’язувати свою думку та уявлення про те, як треба харчуватися. І все буде добре.

І справді — уникнути походів до ендокринологів з приводу ожиріння, до гастроентерологів з приводу гастритів можна завдяки елементарній дисципліні харчування, що прищеплюється дитині змалку. Харчування, в якому смакові звички до споживання майонезів, кетчупів, смаженого та солоного будуть замінені на правильні. Коли дитина навчиться віддавати перевагу стравам, приготованим на пару, запеченим, без зайвої кількості цукру та солі.

Перші кроки в цьому напрямку зроблено. Справа — за батьками.

Фото надано автором