Викладачка університету Олена Петрова організувала конкурс на краще шкільне меню.

Оселедець «під шубою» за 8 гривень, борщ зі свіжих овочів за 4,80, юшка рибна — 5,50, бризоль за 10 гривень, риба смажена в клярі — 8,60, а комплексний обід — 25 гривень. Такого бути не може — зазначить будь-хто. За таких стрімко зростаючих цін на продукти — це нереально. Люди старшого віку скажуть, що меню, мабуть, дістали з архіву.


Ціни в їдальні студентам по кишені.

З лану до столу

Втім, страви за такими цінами — не омана, не вигадка і не артефакт. Різноманітною їжею за невеликі гроші годують в їдальні Миколаївського національного аграрного університету. Під час перерв та обіду тут справжній ажіотаж, адже і студенти, і викладачі, і сусіди університету шикуються в чергу за смачненькими і недорогими стравами. Можна придбати повноцінний обід або запашну випічку, замовити додому напівфабрикати чи перепелині яйця і перепілок, купити хліб з власної пекарні університету, посмакувати кавою в кав’ярні, що в окремому приміщенні цієї ж їдальні.

Що ж це за «атракціон небаченої щедрості»? Невже університет такий заможний, що може інвестувати у власну їдальню? Все пояснюється просто. Продукти до їдальні надходять безпосередньо з ферм та полів, які підпорядковані Навчально-науково-практичному центру університету. Причому вся продукція вирощується за сучасними органічними технологіями.

А господарство у центру чимале: 1339,3 га сільгоспугідь, дві базові ферми великої рогатої худоби, дві свиноферми, одна — перепелина, бджолина пасіка, господарства з розведення овець та кролів. Ще на 30 гектарах побудовано систему сучасного краплинного зрошення, що дає можливість проводити сортовипробування овочевих культури.

«З лану до столу» — це також про університет. Те, що вирощено з дотриманням всіх технологій, поставляється безпосередньо до їдальні фактично безоплатно.

Постачання продуктів з власних ферм, безумовно, другорядна функція Навчально-науково-практичного центру. Під час його створення мали на меті: забезпечити практичне навчання здобувачів вищої освіти та слухачів підрозділів університету шляхом поєднання теоретичного навчання з практикою. До завдань центру належить навчити студентів оволодівати професійними знаннями та вміннями на практиці. Тобто не розглядати корову як віртуальний об’єкт, а реально її подоїти. Не гладити кролика-пухнастика, знімаючи селфі, а знати, чим його нагодувати. На базі центру знайомлять із сучасними методами і формами організації праці в галузі майбутньої професійної діяльності, проводять наукові дослідження. Тобто студенти всіх курсів під час практики працюють у структурних підрозділах центру, застосовуючи свої знання відповідно до обраної спеціальності.

Працюють студенти і у власній пекарні «Хліб мого краю», де за підтримки благодійного фонду «Ласка» створено соціальне студентське підприємство. Молодь має офіційне працевлаштування та отримує зарплатню.

Претенденти на вищу освіту університету спеціальностей «Харчові технології» та «Готельно-ресторанна справа» особисто виготовляють хліб — за відповідною технологією. Це підготовка сировини до виробництва, приготування, розробка та випікання тіста, охолодження та зберігання готової продукції. Здобувачі вищої освіти факультету менеджменту розраховують собівартість виробів, встановлюють розмір торгової націнки.

Студентська молодь спеціальності «Готельно-ресторанна справа» відновили старовинні рецепти приготування хліба на Миколаївщині, серед яких: Благодарівська паляниця, Вітовський, Ольвійський, Адміральський. А найголовніше, що це справжній хліб, спечений студентами для самих студентів.

Меню склали студенти

У Миколаївській «аграрці» люблять експериментувати. Так, наприклад, студенти четвертого курсу спеціальності «Харчові технології» самі розробили чотиритижневе меню для закладів освіти краю в рамках програми оновленого шкільного харчування. З такою пропозицією реалізувати свої теоретичні знання на практиці вийшла директорка обласного департаменту освіти та науки Алла Веліховська. Її підтримав ректор закладу В’ячеслав Шебанін та доручив кафедрі харчових технологій та переробки продукції долучитися до цікавого та корисного випробування власних сил.

Нинішні студенти добре пам’ятають, як самі харчувалися в шкільних їдальнях. Тож ідею розробити меню для молодших братиків та сестричок сприйняли з ентузіазмом. В університеті провели конкурс на краще меню, в якому змагалися парами. Переможцями стали Руслан Шкуренко та Ірина Шумілова.

«Ми відповідально ставимося до розробки цього меню. Дуже точно розраховували енергетичну цінність, аби діти харчувались максимально корисно. Коли я вчився в школі, то нас годували не так добре, — розповів Руслан Шкуренко. — Ми враховували корисність та смак страв. А ще побажання моєї молодшої сестри, школярки».

Ірина Шумілова каже, що меню збалансоване за жирами, білками, вуглеводами. Дотримання температурних режимів сприяє тому, щоби всі поживні речовини, які є в продукті, максимально збереглися та подавалися до столу. До того ж врахували особливості південного регіону, який славиться гарними врожаями овочів та фруктів. Їх і додали до раціону.

Доцент кафедри харчових технологій та переробки продукції Миколаївського національного аграрного університету Олена Петрова наголосила, що під час розробки меню керувалися постановою Кабміну від 24 березня 2001 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Вона зазначила: «Пріоритетними продуктами для школярів є рослинні з високим вмістом харчових волокон. На це і орієнтувалися студенти. Вони розробили меню для учнів 1—4 та 5—11 класів. Врахували вік школярів та особливості харчування. Три найкращі варіанти надали замовнику — департаменту освіти та науки Миколаївської облдержадміністрації. Там разом з Держпродспоживслужбою і оберуть остаточного переможця».

Поки чекають на відповідь та узгодження від цих структур, студенти взялися за нове завдання — опрацювати меню для інтернатних закладів та для дошкільнят. Тут своя специфіка. Потурбуватися слід і про користь та смак, і про особливий привабливий вигляд, естетику подачі страв маленьким дегустаторам.


 У пекарні «Хліб мого краю».

Миколаївська область.

Фото автора.