«Розвиток атомної генерації — один із найважливіших кроків на шляху до декарбонізації енергетики та економіки України», — заявив міністр енергетики Герман Галущенко у своєму виступі на міжнародному форумі, який проводила американська Агенція з торгівлі та розвитку.

Міністр повідомив, що 2022-й стане роком розвитку атомної енергетики. Задля цього минулоріч було підписано угоди компанією Westinghouse (США) про побудову на Хмельницькій АЕС двох енергоблоків із реакторами АР-1000 (останнє покоління аналогів установок ВВЕР наших АЕС) та меморандум із фірмою NuSckale про будівництво малих модульних реакторів.

А 29 грудня 2021-го уряд за-твердив концепцію «Державної цільової економічної програми розвитку атомно-промислового комплексу до 2016 року». Мета програми — збільшення видобутку урану та, зокрема, реконструкція

Східного ГЗК, двох шахт на Кіровоградщині, створення виробництва діоксиду цирконію обсягом 320 тонн на рік.

В Україні працює чотири АЕС, на яких діє 15 енергоблоків, до того ж Запорізька станція (шість блоків) — за потужністю перша в Європі та друга у світі. За кількістю реакторів ми п’яті в Європі й дев’яті у світі. На АЕС виробляють половину всієї електроенергії країни. У зв’язку з курсом на декарбонізацію, АЕС прирівнюють до електростанцій «зеленої енергетики».