Володимир Михайловський (на знімку) – один з тих відповідальних аграріїв Сумщини, хто має непохитну громадянську позицію, яка після ворожої навали стала міцною, як криця. У колишньому Краснопільському районі (котрий після адміністративної реформи увійшов до складу Сумського) він володіє двома сільгосппідприємствами тваринницької галузі. В одному утримують кілька сотень корів, в іншому – 7 тисяч свиней.

Володимир Михайловський розповів про головні труднощі, заподіяні його бізнесу війною. Щодо двох молочнотоварних ферм, то із ними порівняно благополучно: корми для худоби є, тож корівки справно дояться і забезпечують людей молоком. Його роздають практично всім бажаючим безплатно, бо, запевнює власник, про прибутки він зараз не думає. Головне – вижити, зберегти колектив і, наскільки це можливо, допомогти ближньому. А заробити можна буде вже після того, як закінчиться війна.

Набагато складніше із свинокомплексом. Зараз там утримується 7 тисяч голів, а ще не так давно було 10 тисяч. Кормів для тварин залишилось буквально на тиждень-другий, а що робити далі – невідомо. Складно щось планувати і на майбутнє. Скоро прийде пора, коли треба засівати землю кормовими культурами для худоби, але наразі немає в наявності ні необхідної кількості пально-мастильних матеріалів, ні добрив.

Володимир Михайловський – учасник війни в Афганістані, нагороджений двома бойовими орденами. Після фактичного початку українсько-російської війни, який можна датувати 2014 роком, він зробив вагомий внесок у розвиток патріотичного руху на Сумщині. У ці дні через вік його не взяли до територіальної оборони, але підполковник запасу Михайловський все одно знайшов своє місце серед патріотів: консультує молодь як фахівець військової справи та постачає волонтерам і захисникам Сум продукти харчування власного виробництва.

Краснопілля, неподалік якого знаходяться сільгосппідприємства Михайловського, було одним із перших населених пунктів, що зазнали ворожого нападу. Рано-вранці 24 лютого диверсанти підірвали тут склад із боєприпасами та здійснили обстріли, а вже через кілька годин місцеві жителі побачили колони ворожої бронетехніки. Михайловський запевнює, що може забезпечити соціально незахищених краснопільців молоком, але організувати відповідну роботу нікому: голова Краснопільської ОТГ Юрій Яремчук самоусунувся від виконання посадових обов’язків. За словами місцевих жителів, він начебто злякався і втік кудись у безпечніше місце.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.

Фото автора.