Із таким закликом Хмельницька військова адміністрація звернулась до приватних підприємців та власників торгівельних мереж, які торгують продуктами. Стосується він і власників аптек, автозаправних станцій. Всіх переконливо просять не піднімати ціни.

Водночас повідомили, що в області почастішали випадки відмови розрахунків платіжними картками. Та це в умовах воєнного стану є додатковим та нічим не виправданим ризиком. Як зазначили в головному управлінні Держпродспоживслужби, банківська система працює, картки діють, тож, як і вимагає законодавство, розрахунок ними має бути безперешкодним.

Наразі в області ситуація на «продовольчо-ціновому фронті» залишається контрольованою. Ажіотажу в продовольчих магазинах немає. Лише в перший день війни, коли люди почули несподівану новину, в магазинах стояли черги. Але навіть тоді цінники на продукти практично ніде не були змінені. Щоправда, дехто із продавців на ринку все-таки скористався ситуацією і продавав гречку по 90 – 100 гривень за кілограм. Та вже наступного дня ціну скинули до 70 гривень. Але в цей же час в деяких магазинах і торговельних точках цю ж крупу можна було купити по 45 гривень. Саме така ціна діяла і до війни.

Днями власники невеличких крамничок поповнили свої запаси. Не відчувається дефіциту на більшість товарів і в великих торговельних мережах. Люди вже не скуповують продукти і товари масово.

Зникли черги і в аптеках.

Без проблем можна зняти готівку в банкоматах та за потреби на касах у супермаркетах.

Доволі швидко стабілізувалась ситуація і з хлібом. Лише в перші два дні люди купували по кілька буханок. Тож хлібні полиці швидко порожніли. Та на цю ситуацію миттєво відгукнулись пекарі. На Хмельницькому хлібокомбінаті одразу майже вдвічі збільшили виробництво.

Але вже за кілька днів усі заспокоїлися, попит на хліб значно знизився.

Хлібокомбінат продовжує працювати стабільно, без перебоїв, але довелось внести деякі зміни до асортименту. Тепер більше випікають соціального хліба і менше різної здоби.

Такі ж зміни стались і у хмельницькій філії хлібопекарні «Агробізнес». Там замість частини солодкої випічки готують більше хліба. Замість звичних 143 видів продукції виготовляють 100. Це чимало і цілком достатньо для споживачів.

Немає ажіотажу і на центральному продовольчому ринку в обласному центрі. Хоча деяке зростання цін все-таки відбулось. Так, за кілограм сала просять до 250 гривень. Такої ціни на м’ясних прилавках у місті ще не було. Але це можна пояснити і тим, що тимчасово скоротились поставки м’ясної продукції. Та продавці сподіваються, що вони відновляться.

Не зважаючи на те, які ціни в магазинах і на ринках, жителі краю, підприємці продовжують купувати продукти і передавати їх у волонтерські центри. Туди приносять тонни круп, овочів, сотні консервів тощо. Продуктами діляться із регіонами, де зараз важка ситуація із постачанням, та столицею. Запасають їх для армії та тероборони.

Самовіддано працюють і працівники ринків, торговельних точок та магазинів. Більшість із них не закрилась, тож співробітники продовжують виходити на роботу і забезпечувати людей продуктами.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.