До розмови долучились також народні депутати Юрій Заславський, Олена Копанчук, Сергій Лабазюк, Сергій Мандзій, керівники правоохоронних і контролюючих структур. Всі разом обговорили важливі питання життєдіяльності області, які потребують оперативного вирішення в умовах воєнного стану – утримання доступних цін, підготовка аграріїв до посівних робіт, зміни структури посівів, комунікації та пошук нових ринків збуту тощо.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Сергій Савіцький зазначив, що рейдові групи відстежують ситуацію на продовольчому ринку краю та допомагають утримувати ціни на соціально важливі товари - гречку, цукор, борошно, макарони, молоко, хліб, яйця, курятину, мінеральну воду, масло та олію.

Аграрії і підприємці цікавились тим, як в області налагоджуватимуться нові механізми реалізації виробленої на місцях продукції, якими будуть особливості проведення посівної та як проходитимуть розрахунки за паливно-мастильні матеріали.

Говорили і про раціональне залучення до весняно-польових робіт механізаторів. Всі розуміють, що треба зберегти трудові колективи.

Народний депутат Сергій Лабазюк розповів про роботу аграрного відомства в забезпеченні безперебійних поставок продовольства в населені пункти України, а також запропонував створити координаційну раду аграріїв для узгодження дій. А найперше завдання зараз - належне проведення посівної кампанії. Треба скоординувати аграріїв між собою в поставках посівного матеріалу, змінити структуру посівів, знайти нові ринки збуту продукції, вирішити питання справедливого ціноутворення на ринку паливно-мастильних матеріалів.

На думку депутата, потрібно також об’єднати роботу волонтерських організацій під егідою обласної військової адміністрації. Це допоможе ефективно та оперативно реагувати на потреби армії та населення.

Народна депутатка Олена Копанчук, закликала триматися разом, адже ми – сильна та згуртована нація. Вона розповіла про організацію гуманітарної допомоги з-за кордону та роботу щодо прихистку жінок з дітьми.

Підприємці дізнались також, що для тих, хто виготовляє соціально значущі товари та забезпечує продовольчу безпеку, «Укрзалізниця» виступатиме платником за трьохсторонніми договорами, замовниками за якими є військові адміністрації, із здійснення бюджетних закупівель продовольчих та медичних товарів тощо.

Ірина КОЗАК.

Фото надане автором.