А також до посилення її оборонних спроможностей та поглиблення санкцій проти РФ. «На тлі руйнівних бомбардувань цивільних територій, а також загрози ядерного армагедону на Запорізькій АЕС з боку військ РФ українська громада та небайдужі союзники вимагають збільшити допомогу США для України», – заявили організатори мітингу – УККА, УНІС та United Help Ukraine. Учасники мітингу вийшли з плакатами «Забезпечте безполітну зону!», «Зупиніть війну в Україні!», «Закрийте наше небо!», «Підтримайте Україну!», повідомляє «Укрінформ».

Тим часом Президент України Володимир Зеленський повідомив, що під час розмови з Президентом США Джозефом Байденом обговорював питання підтримки України в небі. «Ми хочемо паритету в небі, хоча б так, щоб був баланс. Ми не можемо віддавати перевагу тільки РФ, тому що вона нас бомбить, розстрілює, кидає бомби, запускає ракети, бойові гвинтокрили, винищувачі, літаки – багато всього. Ми це не робимо, тому що в нас немає неба, ми його не контролюємо», – сказав він, зазначивши, що Україна зверталася до США та інших країн із проханням надати військові літаки радянського виробництва, які перебувають на території Польщі.

«Ми вивчили це питання, ми знаємо, де розташовані ці літаки виробництва ще радянських часів, у яких державах. Ми їх попросили. І зараз багато чого залежить у цьому питанні саме від Сполучених Штатів Америки», – сказав глава держави, наголосивши, що саме Президент США може докласти додаткових зусиль для вирішення цього питання.  

Водночас заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у Фейсбуці наводить слова відомого шведського економіста і дипломата Андерса Ослунда, який закликав НАТО закрити небо над Україною.

«НАТО повинно оголосити безполітну зону в Україні. Війна вже почалася. Захід не може стояти осторонь. Питання не в тому, чи буде він втягнутий, а в тому, як і коли», – зазначає Андрес Ослунд.

На думку глави партії та парламентської фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко, вірогідність закриття неба над Україною зростає, оскільки цьому  сприяють наша активна міжнародна діяльність, а також небайдужість людей з усього світу, які вимагають цього від своїх держав. «Ситуація почала змінюватися докорінно після того, як вся Україна об’єдналася і просить закрити небо, після того, як ключові країни почули свої народи, які вимагають від своїх лідерів, парламентів рухатися до закриття неба над Україною. Наприклад, у США майже 80 відсотків населення хочуть і вимагають цього», – наголосила Юлія Тимошенко, висловивши переконання, що закриття неба над Україною означатиме нашу перемогу у війні та збереження сотень тисяч життів українців.

«Я практично щодня спілкуюся з впливовими політиками з інших країн тільки з однією метою – дати всі аргументи для того, щоб крок за кроком ми добилися у ключових країн закриття неба над Україною. Зараз уже тривають дискусії, по суті, вже доходить до 50 відсотків за те, щоб ухвалити таке рішення», – сказала вона, нагадавши, що раніше й про відключення РФ від системи SWIFT казали, що це неможливо, але сьогодні це вже діє. «Так само буде і з закритим небом. Не здаватися! Не припиняти боротися», – наголосила Юлія Тимошенко.

Малюнок Андрія Єрмоленка.