Як розповідають російські військовополонені на допитах в СБУ, солдати перед вторгненням  отримали їжі та води на три дні. Наступ почався за теплої погоди, відповідно не неї «гарматному м’ясу» видали легку форму, а за тиждень вдарили десятиградусні морози, до яких російське військо не було готовим.

У Кремлі вірили у власні міфи про непереможність  своєї армії,  про те, що «визволителів» у містах, особливо сходу і півдня, де багато російськомовного населення, будуть зустрічати квітами,  і не взяли до уваги міцність Збройних сил України та мотивованість усього українського суспільства, незалежно від регіону, протистояти «русскому міру», що несе поневолення і страждання, та відстоювати свій, український світ.

Один із перших російських військовополонених, начальник взводу, зізнається, що їхав не на «навчання», а на війну. На захоплення Харкова його підрозділу дали три дні. «Була команда захопити місто, окупувати всі основні дороги, перекрити виходи цивільних і зайняти Харків. Також нам дали дозвіл  відкривати вогонь по мирному населенню й усім жителям міста». Із цього взводу вижив тільки офіцер і один із солдатів, які  здалися в полон.

Путін заздалегідь готувався до переможного параду центральною вулицею Києва – Хрещатиком, яким мали пройти усі роди російських військ. У ньому мали взяти участь і військові льотчики, які 17 днів підряд скидають фугасні, вагою 500 і 1000 кг, бомби на Харків, Маріуполь, Чернігів й інші міста. Для параду «асів Путіна» ще до початку війни завезли в Україну святкову форму – десятки мішків з кітелями і кашкетами знайшли в місті Ірпінь в одному з орендованих гаражів. У нього влучив російський снаряд, будівля загорілася, а коли люди кинулися гасити вогонь то виявили склад. Місцева мешканка зняла на відео, як горить форма російських льотчиків, плавляться нагороди на кітелях, і поширила його в соцмережах.

У Сумах захисники України захопили російський парадний танк, на його боках намальовані георгіївські стрічки і червона зірка – символи, з якими Росія відзначає день перемоги над нацистською Німеччиною. Український військовослужбовець каже: «За день це друга, але вже жива машина. Кинули. Перша підірвана, друга кинута…Такий танк у Москві на параді був. Прямо з параду! Той перший, уже без вежі лишився, а цей нормальний». 

Полонений старший лейтенант Ніканоров Роман Алєксандровіч, командир розвідувального взводу (військова частина 90600) розповідає, що його підрозділ розгромили українські вояки, а БТР загнали в болото. «Прийняв рішення спалить БТР і йти до кордону». Дорогою до села Гурівка рашистів взяли в полон місцеві мешканці. На Сумщині бійці тероборони днями захопили 29 окупантів. За їхніми словами, російське військове керівництво бреше, що російські війська, коли вони заходять в Україну, зустрічають із посмішками. «Брешуть про те, що втрат немає, є лише не бойові». Полонений майор додає «Ми зайшли як фашисти. Люди в селах нас зустріли граблями, вилам. Кричать окупанти додому!» 

За офіційними даними втрати російської армії колосальні. На 17 день війни можна говорити, що збройні сили росії ніде більше не втрачали за таку кількість днів – більше 360 танків, 1 205 бронемашин, майже 60 літаків, більше 80 гелікоптерів, сотні одиниць іншої техніки, зокрема найсучаснішої. «У більшості армій світу немає стільки техніки, скільки російські війська втратили за час вторгнення в нашу державу», – наголосив Президент Володимир Зеленський. Крім того,  російські військові здаються в полон групами. І групами намагаються дійти кордону і повернутися додому.

Малюнок Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Такий  парадний танк захопили українські військові.