Звернення оприлюднено на сайті ТПП.

«Відповідаючи на заклик держави і керуючись нашими переконаннями, ми прагнемо відновити діяльність підприємств, сплачувати податки й надавати робочі місця.

Перші тижні нашим пріоритетом була організація допомоги Збройним силам України, у тому числі Територіальній обороні, та вирішення гуманітарних питань. Була проведена релокація деяких підприємств», – йдеться у зверненні.

Ініціатори звернення констатують, що зараз повністю припинили діяльність 54% і майже зупинили свою діяльність 25% підприємств. 21% підприємств провели релокацію (2% – повністю, 12% – частково, 7% – в процесі релокації), водночас 31% не встигли її провести. Середні прямі втрати одного підприємства за два тижні війни – 1,5 млн грн.

Пропозиції бізнесу до української влади включають такі заходи:

  • 1. Невідкладно лібералізувати податкову систему України у частині податків на працю, ухвалення введення податку на виведений капітал та фіскалізації виключно ризикових активів.
  • 2. Лібералізувати трудові відносини (законопроект 5371). Визначити офіційний порядок бронювання ключових співробітників підприємств від призову для збереження можливості функціонування підприємств.
  • 3. Невідкладно прийняти законопроекти №5688 і №5689 в цілому, що дозволить терміново провести релокацію виробничих підприємств на Західну Україну та відновити робочі місця.
  • 4. Забезпечити доступ до кредитних ресурсів — розширити програму безвідсоткового кредитування бізнесу на період військового стану. На поточний момент банки фактично припинили кредитування бізнесу, що унеможливлює переміщення та перезапуск.
  • 5. Вирішити питання автомобільної логістики в експорті й імпорті, надати можливість і українським, і іноземним перевізникам використовувати українських водіїв в міжнародних перевезеннях.
  • 6. Розширити перелік дозволених критичних позицій імпорту для функціонування вітчизняних виробничих підприємств, включивши туди необхідні для виробництва інгредієнти та компоненти, а також промислове обладнання для відновлення виробничих процесів.
  • 7. Забезпечити безперебійність і швидкість товарної логістики всередині України, зокрема врегулювати перевірки вантажівок на блок-постах територіальної оборони.

Чи почує влада представників бізнес спільноти і як швидко це станеться – питання риторичне. Проте, є надія, що бодай присухається. Тим більше, що і на владному олімпі все голосніше кажуть про нагальну потребу змін.

Так днями Президент Зеленський дав урядові нове завдання щодо відновлення економіки, яке має стимулювати роботу малого та середнього бізнесу в Україні. Про це глава держави сказав у відеозверненні.

За його словами, економічне придушення України було одним із головних завдань кремля.

«Поки держава воює, має зберігатися і відновлюватися економіка України. На стільки, на скільки це можливо. На вулицях міст має з’явитися життя, там, де дозволяє безпека. Там, де це можуть забезпечити пересічні люди: аптеки, торгівля, будь-який бізнес, який може працювати сьогодні, щоб країна жила, щоб уже починалося відновлення України, це залежить від кожного з нас, від кожного, хто може працювати… Тому уряд отримав чітке доручення повернути малий та середній бізнес, прибрати все, що заважає, максимально послабити податки, прибрати всі складнощі, щоб система не тиснула, щоб люди працювали так, як можуть», — заявив президент, додавши, що Україні потрібна нова податкова модель.

Між тим

Зміни до податкового та митного законодавства, які спростять процеси релокації бізнесу та розгортання критичного виробництва і які закликає ухвалити бізнес, так і не змогли включити до порядку денного наступних пленарних засідань на Погоджувальній раді депутатських фракцій Верховної Ради. Про це у своєму коментарі розповів голова комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Мова саме про законопроекти, які вносять зміни до Митного та Податкового кодексів щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво (№5688 і №5689).

«Ці законопроекти могли би бути розглянуті на найближчому засіданні Верховної Ради. Але у нас деякі фракції і деякі голови наших комітетів, на жаль, вирішили, що вже настав час знову гратися у політику. І ставлять якісь свої політичні й ідеологічні переконання вище потреб бізнесу», - сказав Наталуха.

Народний депутат пояснив про які зміни йде мова та який економічний ефект від них очікується.

«Ці законопроекти про митні і податкові стимули. Щодо податкових – це звільнення при сплаті ПДВ при імпорті обладнання, потрібного для виробництва, а також можливість звільнення від сплати податків, що надходять до місцевих бюджетів. Плюс мова йде про звільнення від податку на прибуток.

Щодо митних – звільнення від митних платежів при імпорті обладнання так само. В умовах воєнного часу ці ініціативи потрібні для двох основних напрямків – це релокація і оперативне розгортання критичного виробництва в Україні…», - пояснив Дмитро Наталуха.

Голова комітету не став називати політичну силу, яка не підтримала ідею створення більш сприятливих умов для бізнесу. Водночас послався на вже згадану вище ініціативу представників бізнесу та низки асоціацій, які підтримують ці законодавчі зміни і звернулися з відкритим листом до керівництва держави з тим, щоб сприяти ухваленню цих змін.

То що, виходить, знову злощасне замкнене коло?

А може й справді, не час «гратися у політику», коли бізнес-спільнота України очікує від влади термінової допомоги!

Тим часом

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні ухвалив рішення затвердити новий доопрацьований законопроект №7137-д щодо підтримки громадян та бізнесу в Україні на період воєнного стану.

Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев.

За його словами, документ передбачає можливість фізичним особам та підприємствам з оборотом до 10 млрд грн сплачувати єдиний податок з обороту обсягом 2% за правилами, встановленими для 3-ї групи платників єдиного податку, тобто зі звільненням від податку на прибуток, ПДВ та інших платежів.

«Для фізичних осіб-підприємців 1-ї та 2-ї груп сплата єдиного податку є добровільною», - сказав народний депутат.

Законопроект також передбачає:

  • * особливості нарахування окремих податків та зборів в умовах воєнного стану, зокрема ЄСВ, плати за землю, екологічного податку;
  • * зменшення ПДВ до 7% та звільнення від акцизу з пального;
  • * звільнення споживачів від відповідальності перед кредитодавцем за прострочення виконання зобов'язань за договором споживчого кредиту;
  • * обмеження місячної винагороди держслужбовців 10-ма розмірами мінімальної заробітної плати;
  • * звільнення від оподаткування ПДФО допомоги постраждалим від військової агресії РФ.

Переможемо!

Ілюстрація й фото з відкритих джерел