Проект синхронізації української держави тривав ще з 2017 року. Зокрема, низка відповідних заходів реалізовувалась на Рівненській АЕС, серед них – модернізація систем збудження турбогенераторів. 24 лютого 2022 року Україна остаточно від’єдналася від енергетичної системи росії та білорусі. У цей же день російська армія напала на Україну. На думку Міністра енергетики України Германа Галущенка, за цим співпадінням стояло прагнення росії завадити євроінтеграції України.

Синхронізацію континентально-європейської енергосистеми з енергосистемами України та Молдови розпочато 16 березня. Приєднання відбулося на рік раніше запланованого. Незважаючи на активні бойові дії, НЕК «Укренерго» успішно провела випробування роботи енергосистеми в ізольованому режимі, а після завершення випробувань Україна відмовилася відновлювати паралельну роботу з енергосистемами російського агресора та білорусі. Натомість Україна подала заявку щодо прискореної синхронізації з європейською енергосистемою, яка була підтримана міністрами енергетики країн ЄС та об’єднанням системних операторів ENTSO-E. Українська енергосистема довела свою стійкість, стабільно працюючи в автономному режимі навіть під час нинішньої російської військової агресії.

Синхронна робота енергосистеми України з об’єднаною енергосистемою Європи підвищить надійність і стійкість роботи першої, розширить можливості обміну електроенергією між суміжними країнами. За словами голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького, після закінчення війни синхронізація відкриє для України та Європи широкі можливості для розвитку енергетичного ринку та зміцнення європейської енергетичної безпеки.

Про це  повідомив прес - центр Рівненської АЕС.