Навряд чи можна знайти в Україні виробничу справу, якій би не нанесла шкоду війна. Насінництво не виключення. В умовах російської агресії є загроза зменшення виробництва вітчизняного посівного матеріалу, насамперед через скорочення під ним площ на територіях, де ведуться військові дії, та використання таких земель для забезпечення продовольчих потреб в інших регіонах країни. Швидше за все, внаслідок війни також знизяться й інвестиції у цю важливу галузь. Тож чимало наших закордонних партнерів перестануть отримувати стратегічно важливу для них продукцію.

Уявити втрати сторін, якщо припиниться обопільне співробітництво, можна, ознайомившись з підсумками минулорічної діяльності галузі. Їх оприлюднив Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».

Як інформує завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ, доктор економічних наук Олександр Захарчук, обсяги експорту насіння зернових, олійних культур та цукрових буряків за 2021 рік перевищили 26 мільйонів доларів, що стало рекордом з 2013-го. Цей показник на 40% більше, ніж було в 2020-му.

За його словами, зростанню обсягів експорту насіння сприяло визнання позаторік Європарламентом української системи сертифікації насіння еквівалентною вимогам ЄС. Тож вітчизняний посівний матеріал отримав доступ до Євросоюзу – привабливий і водночас один з найбільш захищених від іноземного насіння ринків світу. Торік Україна вперше експортувала цю продукцію до Німеччини, Румунії, Польщі, Франції та Угорщини.

У структурі продажів вирощеного на наших ланах насіння за межі держави домінує кукурудза, обсяги поставок якої на зарубіжні ринки за 2021 рік у вартісному вимірі становили 17,3 млн дол., тобто дві третини від загального експорту такої продукції, уточнює науковець. Найбільшими споживачами у цьому сегменті були країни СНД (передусім Білорусь та Казахстан), які закупили його на 10,8 млн дол. Решту – 33 % – імпортували Угорщина, Румунія, Молдова, Польща, Німеччина та Франція.

Українську насіннєву пшеницю торік -- 2789 тонн на 1,8 млн дол. -- брали Ізраїль, Швейцарія, Молдова, Чехія, Казахстан.

Також у 2021 році було експортовано 2375 тонн насіння сорго. В цілому на 300 тис. дол. Його закупили Туреччина, Ірак, Кувейт, Ізраїль. А зі 1142 тонн насіння жита 1133 тонни продано до Білорусі, решту імпортувала Німеччина.

Серед олійних культур лідером продажів залишається насіння соняшнику – 298 тонн на 2,3 млн дол. Його реалізували до США, Австрії, Казахстану, Молдови, Франції та Румунії. Ріпаку продали 44 тонн на півмільйона доларів, а сої – 67 тонн на 100 тисяч.

Таким чином, торік Україна експортувала на світовий ринок 14,1 тис. тонн насіння зернових та 400 тонн олійних культур, що є найкращим результатом за останні 10 років, зазначає Олександр Захарчук. А подальше нарощування потенціалу галузі залежить від якнайшвидшого припинення війни для успішного проведення посівної кампанії та збільшення обсягів виробництва насіння.

Підготувала Галина КВІТКА.