В умовах воєнного стану в країні набирає обертів сівба. Як зазначають народні депутати Комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради, від своєчасних дій аграріїв залежить продовольча безпека держави.

За інформацією Мінагрополітики, яровими культурами вже засіяно 150 тисяч гектарів із прогнозованих майже 6 млн га. У господарствах роблять акцент на кукурудзі, сої, соняшнику, просі, гречці, вівсі та цукрових буряках. Трактори активно працюють на ланах Херсонщини, Одещини, Миколаївщини. Всього до кампанії приступили 11 областей.

Утім, через повномасштабне вторгнення російських окупантів в країні очікується скорочення площ посівів високомаржинальних культур, а саме соняшнику та кукурудзи, натомість збільшаться площі простіших у виробництві, але важливих з точки зору продовольчої безпеки -- гороху, ячменю та вівса.

Вимушене скорочення порівняно з минулим роком на 25-30 % посівних площ негативно позначиться не лише на продовольчій безпеці нашої держави, а й країн, які імпортували українську аграрну продукцію.

Але, як наголошують у комітеті: «Посівна 2022 року - найскладніша за всю історію незалежності України. В умовах війни наші сільгоспвиробники зіткнулися з багатьма проблемами, зокрема відсутністю палива, добрив, блокування логістики, перебоями з постачанням сільгосптехніки та обладнання, зупинкою експорту. Сьогодні на плечах українських аграріїв продовольча безпека всієї держави. Тому, ми будемо робити все для того, щоб українська весняна посівна відбулася в максимально можливому масштабі».

Тим часом, донедавна голова комітету, а нині -- новопризначений міністр агрополітики Микола Сольський (на знімку) окреслив ключові пріоритети на найближчий час.

«Питання, які турбують всіх — посівна, а також не менш важливе завдання — налагодження логістики експорту зерна, -- зазначив Микола Сольський. -- Тому що це значні обсяги».

За його словами, в Україні зберігаються запаси збіжжя, які були передбачені на експорт — у грошовому еквіваленті це становить майже 7,5 мільярда доларів. Водночас робота вітчизняних портів обмежена через війну.

«Раніше ми за місяць вивозили 4-5 мільйонів тонн сільгосппродукції: зерна, продуктів переробки через порти. Зараз — лише декілька тисяч тонн через західні кордони. Дуже важливо це налагодити. Очевидно, відмінусувавши ті запаси, які потрібні країні», — уточнив Микола Сольський.

Адже, за його словами, кошти від експорту потрібні аграріям для оплати оренди землі, на зарплати та посівну. «Тому це основна робота, яка ведеться міністерством, аграрним комітетом і на якій всі зосереджені», — підсумував міністр.

Галина КВІТКА.

Фото автора та з сайту Мінагрополітики.