Результати весняної посівної кампанії оприлюднили на сайті департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької обласної військової адміністрації.

Станом на 27 березня ярого ячменю посіяно на площі понад 12 тисяч гектарів, це 16,1 відсотка від загальної площі. Зерно ярої пшениці лягло в грунт на майже трьох тис.га (14,4% загального клину); вівса — 0,15 тис.га (12,5%); боби гороху — 0,9 тис.га (14,2% загальної площі).

Про одну з особливостей нинішніх весняно-польових робіт розповів «Голосу України» директор Інституту кормів і сільського господарства Поділля НААНУ Олександр Корнійчук. За його словами, нині у грунті на посівних площах відчувається значний дефіцит вологи.

«Продуктивна грунтова волога у дефіциті, — наголошує співрозмовник. — У період з 10 лютого по 21 березня в області не зафіксовано істотних опадів. Випадав незначний сніг, але це не сприяло достатній зволоженості грунту».

Науковці радять аграріям у максимально стислі строки провести весняну сівбу, аби скористатися хоча б мізерними запасами вологи.

За даними обласного центру з метеорології, добові втрати грунтової вологи складають 1,5-1,7 міліметра.

«Протягом останніх років ми не сіяли ярих культур, — розповів «Голосу України» керівник одного з сільськогосподарських підприємств Могилів-Подільського району, попросив не називати прізвище. — Нинішньої весни виділили частину площ під яру пшеницю і ячмінь. Якщо не вродить озимина, компенсуємо недобір зерном ярих. Посівна 2022-го особлива: хліб, як ніколи, буде потрібен. Сіємо зерна Перемоги. Віримо, що переможемо російських окупантів швидше, ніж зійдуть сходи».