Це перший аукціон після об’єднання енергосистеми України з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E, – розповідають фахівці НЕК «Укренерго» на сторінці підприємства.

Нагадаємо, що зараз між українською та європейською енергосистемами, що працюють синхронно, немає комерційних обмінів. Така умова була передбачена Угодою між Укренерго та ENTSO-E на час пробного періоду синхронної роботи.

Відновлення експортно-імпортних операцій – одне з головних завдань НЕК «Укренерго» в рамках подальшої інтеграції з ENTSO-E.

Початок експорту електроенергії дозволить Україні отримати додаткові ресурси для відновлення та розвитку енергетичної інфраструктури України в умовах війни.

"Наш перший крок до європейського ринку електроенергії, який набуває надзвичайної важливості з огляду на війну в Україні. Він означає, що українська енергетика отримає додаткові кошти для підтримання своєї роботи у важкі части, а наші європейські партнери - ресурс для часткового заміщення російського газу. Так крок за кроком ми разом прийдемо до нашої перемоги!", - сказав голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Нагадаємо, що НЕК «Укренерго» перестало розподіляти доступ міждержавних перетинів для імпорт/експорту електроенергії 24 лютого 2022 року у зв’язку із початком випробувань енергосистеми в ізольованому режимі. З початком військової агресії з боку росії, Україна прийняла рішення не відновлювати синхронну роботу з енергосистемами росії та білорусі. Пізніше, 16 березня 2022 року, відбулася екстрена синхронізація енергосистеми України з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E.