Члени делегації МАГАТЕ на майданчику ВП «Южно-Українська АЕС» під час зустрічі з Міністром енергетики, керівником ДП «НАЕК «Енергоатом», в.о. Голови Держатомрегулювання обговорили питання підтримки з боку Агентства для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.

30 березня 2022 року члени делегації МАГАТЕ на майданчику ВП «Южно-Українська АЕС» зустрілися з Міністром енергетики України Германом Галущенко, керівником ДП «НАЕК «Енергоатом» Петром Котіним, в.о. Голови Держатомрегулювання Олегом Коріковим та обговорили питання підтримки з боку Агентства для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, фізичного захисту ядерних об‘єктів, матеріалів, радіоактивних відходів й інших джерел іонізуючого випромінювання в Україні, повернення функцій регулюючого контролю з боку України, у зв‘язку зі збройною агресією рф.

Олег Коріков у своєму виступі, нагадав, що нинішня ситуація в Україні безпрецедентна, та, наразі у світі немає досвіду безпечної експлуатації ядерних установок, в умовах широкомасштабної війни. Він вкотре підкреслив: «Російська Федерація, ігноруючи міжнародно визнані принципи та вимоги ядерної та радіаційної безпеки, грубо порушуючи власні зобов’язання як держави-члена МАГАТЕ, вчиняє ядерний тероризм.»

У світі немає досвіду безпечної експлуатації об’єктів використання ядерної енергії та забезпечення державного регулювання в умовах військових дій та їх відновлення у післявоєнний період.

«Ми змушені знову і знову наполягати на вжитті першочергових заходів невідкладної міжнародної допомоги за для безпеки українських ядерних об’єктів, а саме:

- створити та скоординувати забезпечення всіма необхідними засобами зон безпеки навколо кожної АЕС України, де не повинно бути військових рф, озброєння та військової техніки;

- вимагати від представників російського «росатому» та його філій, які зараз присутні на окупованих рф українських АЕС чи інших ядерних об‘єктах, негайно залишити відповідні майданчики та передати оперативний контроль над такими об’єктами Україні та МАГАТЕ;

- надати допомогу Україні з боку МАГАТЕ у виконанні її зобов'язань щодо гарантій за Угодою про гарантії щодо всіх ядерних матеріалів на українських ядерних об'єктах, які зараз окуповані військовими  рф, до припинення збройної агресії рф проти України;

- забезпечити, щоб жодні громадяни російської федерації або республіки білорусь, у тому числі співробітники МАГАТЕ, не брали участі у прийнятті рішень, підготовці або проведенні будь-яких місій МАГАТЕ чи інших заходів міжнародного співробітництва в Україні.»

Реалізація цих заходів та подальша всебічна співпраця з МАГАТЕ та іншими міжнародними партнерами з питань безпеки українських ядерних об’єктів має надзвичайно важливе значення для України.

Керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін: «Допоки українські АЕС перебувають під контролем російських загарбників, увесь світ в небезпеці. Працівники наших атомних електростанцій ось уже тривалий час піддаються терору з боку рашистських окупантів».

Фізичний захист Запорізької АЕС порушено, загарбники разом із представниками «Росатома» перебувають на майданчику станції, - підкреслив він. «Цих осіб ніхто не запрошував, і ніхто не знає, що вони там роблять, окрім того, що засмічують станцію листівками про «руZкий мір», мародують у місті Енергодар, викрадають активістів, знущаються над містянами, блокують постачання гуманітарної допомоги тощо».

Через такі дії окупантів щоденно порушуються встановлені МАГАТЕ норми, погіршується ситуація на станції й в Енергодарі. Те саме стосується і Чорнобильської АЕС та її міста-супутника Славутич.

Петро Котін також звернув увагу присутніх на важливість виконання пунктів Рішення Ради керуючих МАГАТЕ про можливості імплементації заходів безпеки на ядерних об'єктах України від 3 березня 2022 року, особливо пунктів 3 та 4 щодо забезпечення передачі контролю над захопленими ЗАЕС і ЧАЕС Україні, виведенню окупантів з територій станцій та міст-супутників і створення навколо ядерних об’єктів України демілітаризованої зони.

МАГАТЕ має сприяти цьому й «закликати російську федерацію припинити будь-які дії проти українських ядерних об’єктів і негайно відновити повний контроль України над ними та забезпечити їхню безпечну роботу, – наголосив пан Котін. - Тільки за цих умов ми зможемо гарантувати світу ядерну та радіаційну безпеку. Допоки ж ці об’єкти перебувають під контролем російських загарбників, увесь світ в небезпеці».

Міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що «ми маємо убезпечити всі наші чотири працюючі атомні електростанції, сховища відпрацьованого ядерного палива, ЧАЕС, Зону відчуження від потенційного нападу. Адже без(д)умні дій російських військ, які вони вже вчинили на Запорізькій та Чорнобильській АЕС, дають розуміння, що світ буде під загрозою ядерної катастрофи допоки не буде введено демілітаризовану зону навколо всіх наших ядерних об’єктів».

Сьогоднішні перемовини на майданчику Южно-Української АЕС  стануть в майбутньому надійним фундаментом для подальшої результативної співпраці України і МАГАТЕ та нашій спільній роботі із протидії агресору, запобіганню актам ядерного тероризму та забезпеченні ядерної безпеки України і світу.

Інформація щодо ЯПУ «Джерело нейтронів»

За уточненою інформацією експлуатуючої організації (ННЦ ХФТІ) після останнього обстрілу майданчика інституту нових пошкоджень ЯПУ «Джерело нейтронів» не виявлено.

Станом на 10:30 30.03.2022 ситуація на ядерній установці залишається без змін:

- ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалий зупин» з 24.02.2022);

- оперативний персонал контролює стан ЯПУ «Джерело нейтронів»;

- зовнішнє електропостачання ЯПУ «Джерело нейтронів» відсутнє і через постійні обстріли майданчика унеможливлюється його відновлення;

- радіаційна обстановка на майданчику в межах норми;

- персонал продовжує впровадження заходів із усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки.

Ймовірність нових пошкоджень ЯПУ «Джерело нейтронів» залишається високою через постійні обстріли російськими військами району її розташування.

Інформаційне управління