Оцінювання результатів навчання учнів потребує гнучкості в умовах, коли не всі школи можуть повноцінно відновити освітній процес, а ті заклади, що розпочали навчання, надають освітні послуги чималій кількості дітей, які змушені були покинути свої домівки. В Україні на час російсько-української війни радять переглянути підходи до системи оцінювання у закладах шкільної освіти. 

Державна служба якості освіти розробила рекомендації для загально-освітніх шкіл, за якими будуть оцінювати результати учнів у поточному навчальному році.

Без змін залишиться формувальне оцінювання, яке є зворотнім зв’язком вчителя з учнями під час уроків. За допомогою нього педагоги виправляють помилки чи дають поради, частіше в усній і рідше в письмовій формі.

Контрольне оцінювання, яке зазвичай є джерелом найбільших стресів для школярів, спростять. Поки триває гаряча фаза російсько-української війни, контрольні роботи проводити не рекомендують, натомість радять використовувати поточні результати уроків.

Однак рішення про відмову або спрощення контрольних робіт має ухвалювати педагогічна рада кожного освітнього закладу окремо.

При річному оцінюванні школярів-переселенців рекомедують використовувати результати за перший семестр із перезарахуванням оцінок. Такий підхід особливо корисний для учнів, які змінили заклад освіти.

Після закінчення навчального року учні мають отримати від тимчасового освітнього закладу супровідний лист. Його  використовуватимуть у подальшому навчанні, зокрема на основі нього перезараховуватимуть оцінки при поверненні до навчання у рідній школі.

Для батьків та учнів фахівці радять завести "Щоденник навчання". У ньому  фіксувати вивчені теми та види діяльності на уроках, тобто ігри, вправи, досліди чи проєкти. Ведення цього щоденника не оцінюється, воно є добровільним, але його зміст стане у нагоді класному керівникові при складанні супровідного листа для учня. При цьому в жодному разі учитель не має дорікати учневі за відсутність такого щоденника.

Нагадаємо, всі українські школярі можуть переходити до місцевих шкіл у будь-якій формі. За останніми даними, до навчання повернулися близько 44 тисяч дітей, яким довелося евакуюватися внаслідок широкомасштабного вторгнення військ РФ на територію України 24 лютого 2022 року.