Нинішнього року виробництво зернових та олійних в Україні прогнозують мінімальним за останні 10-15 років. Адже після вторгнення російських окупантів практично весь аграрний сектор нашої держави опинився у зоні ризику, а найбільш гострим залишається питання посівної кампанії. З урахуванням військової небезпеки, а також беручи до уваги стан озимих, погодні та інші фактори, аналітики «АПК-Інформ» зробили прогнози щодо майбутнього врожаю в умовах воєнного часу.

Нині внаслідок бойових дій найбільш небезпечним виглядає проведення посівної у дев’яти областях – Чернігівській, Сумській, Київській, Харківській, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській. Частково ризикованими регіонами наразі залишаються Житомирщина, Полтавщина та Дніпропетровщина.

Під майбутній урожай озимими зерновими з осені було засіяно 7,6 мільйона гектарів, що на 7% нижче, ніж було роком раніше (8,2 млн) та практично співпадає з позаторішніми площами. А от під ярим клином війна та її наслідки обумовлять суттєві коригування – загальна площа під зерновими та зернобобовими може становити 4,7 мільйона гектарів, що на 39% нижче за попередній.

Водночас загальна площа сівби олійних у країні, за оцінками, може скоротитися до 6,8-6,9 млн га – з урахуванням уже засіяних площ під озимим ріпаком. Така кількість стане мінімальним показником з 2010 року. Основна частка на полях традиційно залишиться за соняшником – 61% (73% в 2021 р.). Приблизно 21% та 17% можуть зайняти відповідно ріпак та соя (12% та 15% в 2021 р.).

Також очікується зниження врожайності через обмеження необхідних ресурсів у деяких областях, а також скорочення площ до збирання, які залежатимуть від ситуації в регіоні.

Відповідно загальний обсяг виробництва зернових та олійних в нинішньому році аналітики «АПК-Інформ» оцінюють на рівні 53,3 мільйона тонн, що на 51% нижче рекордного показника 2021-го. Для зернових урожай може стати мінімальним за останні 15 років, а для олійних – за останнє десятиліття. Однак прогнозованих обсягів цілком достатньо для забезпечення внутрішніх потреб України.

Підготувала Галина КВІТКА.