Понад 200 осіб узяли участь у мітингу, який відбувся в неділю біля пам’ятника Шевченку в Донецьку. Мітинг у центрі міста зібрав як прихильників євроінтеграційного курсу України, так і опонентів, які стурбовані застосуванням сили до мирного населення.

— Я не підтримую асоціацію з Євросоюзом, але розганяти молодь —це неконституційно. Послали туди «Беркут». Уряд повинен був пояснити, домовитися. Треба було вирішувати питання мирним шляхом, а не лупцювати людей. У нас є багато власних проблем. Узяти пенсії тих, хто пішов по першій сітці, — одна тисяча гривень. Скільки не писали депутатам, ніхто не вирішив. І до якого Євросоюзу ми можемо іти, якщо у нашій країні не дотримуються правил, законів, кодексів? У кого більше грошей, той і правий. А коли я побачила по телевізору, з яким цинізмом розтягали молодь, — я заплакала, — сказала «Голосу України» учасниця акції Ірина Іщенко.

Разом із тим не можна не помітити, що акція протесту в обласному центрі не набула масового характеру. Багато мешканців міста підтримують примусову ліквідацію Євромайдану в Києві.

— Існує інформаційна блокада, з одного боку, з іншого — масоване викривлення подій, які сьогодні відбуваються, є надзвичайно небезпечними. Єдиним шляхом залишаються горизонтальні зв’язки. Це ті комунікації, які не перебувають під контролем і мають потенціал для мобілізації активних людей. В Донецьку залишається нерозуміння того, що співпереживання і солідарність — це є норма цивілізованого суспільства. Тому коли на них тиснуть — не виплачують зарплати, звільняють із роботи — люди не розуміють, що це також проблеми, які можна вирішувати колективним шляхом. І це ключова проблема рівня громадської думки та громадської свідомості на Донеччині. Але є надія, щось змінюється, — так прокоментував суспільні настрої директор Донецького інституту соціальних досліджень і політичного аналізу Володимир Кіпень.

Він повідомив, що десять громадських організацій Донеччини вимагають якнайшвидшого розслідування злочинів, вчинених особами, вдягнутими у форму спецпідрозділів міліції, під час розгону мирного зібрання на майдані Незалежності у Києві й інших містах України, та притягнення всіх причетних до кримінальної відповідальності.

Донецька область.

Під час акції протесту в Донецьку.

 

Фото автора.