Ні. Це пряма цитата з запису на офіційній сторінці НАЕК «Енергоатом» у Telegram від 04.04.2022, 18:02. І з’явилась вона у відповідь на «оприлюднену головою росатома таємну домовленість із МАГАТЕ». Не більше і не менше! Утім, процитуємо сам документ.

«Виявляється, Росатом і МАГАТЕ домовилися без політики обговорювати виключно професійні проблеми. Про це Олексій Ліхачов, керівник російської атомної держкорпорації, сказав у суботу в інтерв'ю телеканалу «росія-24».

«Ми домовилися з колегами із МАГАТЕ, що залишаємо за дужками політику і говоримо лише про професійну співпрацю», – наголосив Ліхачов. І зазначив, що для російської сторони «головне завдання у складних сучасних умовах – забезпечити максимальну безпеку роботи атомних об'єктів України… Звичайно ж, залишитися поза політикою, поза політичними оцінками, кинувши 110 відсотків потенціалу на вирішення лише технологічних завдань – це велика заслуга нинішнього керівництва МАГАТЕ».

Наявність домовленостей між держконцерном "росатом" та МАГАТЕ про спільне обговорення виключно технологічних питань, пов'язаних із безпекою українських атомних електростанцій, свідчить про неготовність агентства розбиратися з питаннями деокупації Запорізької АЕС та захисту інших ядерних об'єктів від загроз захоплення та обстрілу військами рф, заявила НАЕК "Енергоатом".

Цитата

«Якщо спавді така домовленість між МАГАТЕ і росатомом має місце, то:

 – МАГАТЕ вважає війну і акти ядерного тероризму в Україні «політичними питаннями», які не обговорюватиме з росією, і, відповідно, не збирається ними займатися;

 – обстріли атомних енергоблоків видаються МАГАТЕ цілком нормальними, аби не було ядерного вибуху та витоку радіації;

 – пан Гроссі фактично нічого не має проти акту агресії рф, мовчазно погоджуючись із тим, що безпеку атомних об’єктів України забезпечуватиме росатом.

Як нещодавно заявляв сам пан Гроссі, після відвідання минулого тижня України на зворотньому шляху до Відня він провів продуктивну зустріч із російською делегацією у Калінінграді».

Щоб нас, бува, не звинуватили у перекручуванні фактів, наводимо пряме посилання на процитоване першоджерело – Енергоатом.

Нагадаємо

 Гроссі на пресконференції у Відні 1 квітня за підсумками візитів до України та росії 29-31 березня зазначив, що відмовився від ідеї тристороннього плану на користь роботи на двосторонній основі. І чого б це?

Він тоді заявив: "У мене є основи для подальшої співпраці, але вони узгоджені окремо з Україною та Росією".

Водночас під час візиту до України він назвав деокупацію захоплених АЕС питанням, що потребує кількох кроків і додаткових консультацій. Однак, жодних кроків і консультацій не спостерігаємо.

Тим часом пропонуємо увазі читачів заяву, оприлюднену на офіційній сторінці  Державної  інспекції ядерного регулювання України:

«Позиція Держатомрегулювання щодо заяви представника рф з приводу домовленостей між МАГАТЕ та росатом щодо співробітництва для забезпечення максимальної безпеки ядерних об’єктів в Україні.

Обстріли та захоплення військовими рф ядерних установок та інших об’єктів, на яких знаходяться радіоактивні матеріали та радіонуклідні джерела іонізуючого випромінювання… на території України, грубо порушують усі існуючі норми міжнародного права, вимоги ядерної та радіаційної безпеки та не мають нічого спільного з забезпеченням ядерної та радіаційної безпеки в Україні. Це є просто взаємовиключні процеси. Акти ядерного тероризму, що здійснюються рф на території України, є несумісними з питаннями безпеки та взагалі країна-агресор не може говорити про будь-яку, а тим більше ядерну та радіаційну, безпеку. Країна, військові якої вбивають мирне населення, дітей, жінок, не спроможна забезпечувати безпеку.

Зараз  «допомога» від рф надходить у вигляді захоплення об’єктів у зоні відчуження, Чорнобильської АЕС, сховища відпрацьованого ядерного палив, підприємства із зберігання та захоронення радіоактивних відходів, та понад 700 об’єктів тимчасової локалізації радіоактивних відходів чорнобильського походження; обстрілів пункту зберігання (ПЗРВ) радіоактивних відходів Харківської міжобласної філії ДСП «Об’єднання «Радон» та пункту захоронення радіоактивних відходів київської філії «Об’єднання Радон».

Також «допомога» від рф надається у вигляді захоплення промислового майданчику Запорізької АЕС, на якому розміщено 7 ядерних установок; військових обстрілів поблизу медичних закладів, цивільних промислових підприємств та науково-дослідних установ України, що використовували радіонуклідні джерела іонізуючого випромінювання та радіоактивні матеріали або здійснювали поводження з ними; систематичних обстрілів країною-агресором дослідницької ядерної установки «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів», м. Харків (завантажено 37 ядерних паливних елементів). Тримаючи персонал ядерних об’єктів у заручниках, погрожуючи та не надаючи можливості здійснити ротацію, рф створює небезпеку.

Україна, від дати підписання та ратифікації Конвенції про ядерну безпеку, Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами, Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї інших конвенцій та міжнародних домовленостей, виконує у повному обсязі взяті зобов’язання та спроможна і надалі це робити, коли війська та представники рф покинуть ядерні об’єкти України та територію України.

Ми ще раз наголошуємо, що рф порушує усі існуючі та можливі норми міжнародного права, вимоги ядерної та радіаційної безпеки: це і принципи Статуту Організації Об'єднаних Націй, міжнародного права та Статуту МАГАТЕ, Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, від 8 червня 1977 року, резолюцію Генеральної конференції МАГАТЕ щодо заборони військових атак на мирну ядерну інфраструктуру, норми Міжнародного гуманітарного права тощо.

Атаки військ рф на ядерні об'єкти України й інші об’єкти, на яких знаходяться радіоактивні матеріали та радіонуклідні джерела іонізуючого випромінювання, завдають страшного удару по міжнародному режиму ядерної та фізичної безпеки та нерозповсюдження ядерної зброї».

А тим часом на сторінці Енергоатому черговий допис від 05.04.2022, 9:30. У ньому про те, «Чому російські солдати окопувалися у Чорнобилі, з яких причин вони взагалі захоплювали українські АЕС та чи в небезпеці «кордонні сусіди» рф, які теж мають атомні електростанції, – про це керівник Енергоатома Петро Котін в інтерв’ю розповів одному з найбільших та найавторитетніших японських видань і порталів – Асахі Сімбун ( газета «Ранкове сонце»»; англ. The Asahi Shimbun).

Основні тези, які озвучив пан Котін:

– російські війська одну за одною окупували українські АЕС, щоб використати ресурси України та вдарити по її економічним інтересам: «Мета полягає у тому, щоб знищити важливу інфраструктуру (заводи тощо) в Україні або зробити її своєю».

– Оскільки на Чорнобильській АЕС немає нічого, крім радіоактивного матеріалу, для загарбників від неї ніякої користі, хіба виносити його та використовувати для так званих брудних бомб.

– російські солдати могли зазнати високого рівня радіації, що теж може бути причиною їхнього відходу.

– Окупанти досі тримають під контролем Запорізьку АЕС, а її персонал змушують погоджувати з військовими командирами загарбників, які нічого взагалі не розуміють в атомній енергетиці.

– російська армія вже пошкодила частину об’єкта і не замислюється над тим, що це завдасть шкоди як їй самій, так і довкіллю.

– Гарантувати безпеку ядерних об’єктів, коли там цілодобово присутні сторонні люди, – неможливо.

– Південно-Українську АЕС також мали на меті захопити, і лише через запеклий опір українських військ, росіянам зробити цього не вдалося.

– Обстріли українських ядерних об’єктів продовжуються, тому що не закрите небо над країною.

– Якщо існує така сусідня країна, як росія, то враховуючи нинішній досвід України, можна сказати лише одне – необхідно всіма засобами захищати національні ядерні об’єкти.

***

Як стало відомо, МАГАТЕ готує місію своїх фахівців на атомні об'єкти України, насамперед на ЧАЕС, яку окупанти займали з 24 лютого до 31 березня.

ЗАЕС залишається захопленою російськими військовими з 4 березня.

Чого не вистачає МАГАТЕ: повноважень, рішучості, впливу, авторитету?

P.S.

На жаль, остаточно крапку у цій темі поставити не вдається. Поки матеріал готували до друку, з'явилася нова інформація від Держаттомрегулювання процитуємо ще і її й поставимо три крапки.

«МАГАТЕ як організація, що сповідує мирне використання ядерної енергії – «Atom for peace» не може сідати за стіл переговорів та йти на жодні домовленості з країною-агресором - рф.
Закликаємо Генерального директора МАГАТЕ Рафаель Маріано ГРОССІ наполягати на виведенні сторонніх осіб та військ рф з ядерних об’єктів України та припиненню обстрілів ядерної інфраструктури, що дозволить поновити принципи гарантій, відновити та забезпечувати ядерну та радіаційну безпеку на ядерних об’єктах України», - підкреслює Колегія Держатомрегулювання...