З огляду на воєнні дії вступна кампанія зазнає істотних змін – зокрема, замість звичного ЗНО абітурієнтам доведеться подавати мотиваційний лист і складати Національний мультипредметний тест (НМТ) з української мови, історії України та математики. Щодо останнього в соцмережах нині точаться суперечки – зокрема, батьки школярів невдоволені переліком дисциплін, на які зважатимуть під час вступної кампанії,  а також часом, відведеним на виконання завдань. 

– Мій син Іван вступатиме на фізичний факультет, і він не готувався складати ЗНО з історії. Тепер ЗНО скасували взагалі, тож його доля, його можливість здобути омріяний фах в омріяному виші залежатиме не від знання профільних дисциплін, а від того, як він складе історію,  – обурюється киянка Світлана.

Як повідомили у МОН, тестування відбуватиметься «в комп»ютерному форматі», причому в ньому матимуть змогу взяти участь навіть ті абітурєнти, які перебувають за кордоном, у Східній Європі. 

Як інформують в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО), за виконання кожної складової тесту учасник отримає окремий результат. Пропонується запровадити вагові коефіцієнти, які посилюватимуть значення результатів тесту з окремих предметів під час вступу на відповідні спеціальності. 
Завдання НМТ відповідатимуть змісту програм ЗНО з відповідних предметів і будуть аналогічні до використаних під час проведення зовнішнього оцінювання. Втім, нині завдань з відкритою формою відповіді, – наприклад, написання власного висловлення, – в НМТ не передбачено, уточнюють в УЦОЯО. 

Як саме виглядатимуть завдання НМТ, достеменно невідомо, проте вчителі вже нині не впевнені у тому, що діти встигнуть дати відповіді на 60 запитань з трьох предметів за анонсовані 80 хвилин. 

Дискусії щодо майбутніх іспитів перейшли у соцмережі. «Чую фідбеки від вступників, їх батьків та освітян, аналізую їх і подаю як пропозиції до МОНу щодо Національного мультитесту (НМТ). Сподіваюся, що вони будуть почуті», повідомила у дописі на своїй фейсбук-сторінці народний депутат України, секретар Комітету з питань освіти, науки та інновацій  Наталія Піпа. 

Вона пропонує   «залишили оцінювання мотиваційного листа незначним (від 0 до 1% конкурсного балу) у порівнянні з результатами мультитесту», писати його безпосередньо перед  тестуванням, а результати викладати на вебсайті навчального закладу ще до початку написання НМТ.

Крім того, радить змінити перелік предметів, винесених на мультитест. На думку Наталії Піпи, можливі два варіанти – або українська мова і математика (для усіх спеціальностей), адже  «міжнародні дослідження показують, що саме знання цих предметів показує спроможність людини вчитися і давати результат», або українська мова, математика і профільний предмет – відповідно до того, куди саме вступатиме абітурієнт. 

Якщо немає можливості провести тестування у такому форматі,  вона пропонує складати тест із трьох предметів (українська мова, математика, історія України), але для вступу враховувати лише наступні: для гуманітарних спеціальностей – українська мова та історія України, для технічних та природничих – українська мова та математика.
Крім того, Наталія Піпа вважає за необхідне збільшити час мультитесту з 80 до 120 хвилин, аби на виконання одного завдання відвести приблизно 2 хвилини, як і було раніше на ЗНО.

Від себе додамо, що вступники, що нині перебувають на окупованих територях, не матимуть можливості пройти тестування. Певні сумніви в абітурієнтів та їх батьків викликає і обіцяна можливість складати мультипредметний тест за кордоном. 

Втім, зробити більш конкретні висновки можна буде лише тоді, коли від МОН надійдуть докладні роз`яснення. Наразі процедура проведення вступної кампанії та мультипредметного тесту ще опрацьовується. 

До речі, пов`язані з війною нововведення стосуватимуться не лише потенційних першокурсників, а й вступників до магістратури.
Як повідолялося раніше, через війну цього року неможливо провести  ЄВІ та ЄФВВ у традиційному форматі. Замість них планують провести  магістерський комплексний тест (МКТ) ? для вступу до магістратури на спеціальності «Право» та «Міжнародне право», а також  магістерський тест навчальної компетентності (МТНК) ? для вступу до магістратури на окремі спеціальності.