Заступник Голови НБУ Сергій Ніколайчук  взяв участь у дискусії, організованій CASE Україна, на тему «Фінансова система України в умовах війни. Чи готові банки кредитувати?» та відповів на запитання.

Про це на сторінці Національного банку України. Тож, без зайвих вступів – до основних тез.

Як почувається економіка України?

За нашими оцінками, протягом перших тижнів війни економіка скоротилася приблизно на половину порівняно з довоєнним періодом. Водночас зараз ми бачимо, що втрати є значно меншими. Після перших двох тижнів шокового стану населення і бізнес починають оговтуватися й адаптуватися до нової реальності. Стабільна робота банківської системи дуже допомагає переходу економіки на "воєнні рейки".

Так, у 21 області вже розпочалася посівна, в тому числі й там, де тривають бойові дії. Поступово налагоджується експортна логістика агропродукції через нарощування перевезень альтернативними шляхами, зокрема завдяки допомозі європейських партнерів. Якщо в березні потенціал експорту зернових становив 600 тис. т на місяць порівняно з 5-6 млн т у мирні часи, то на початку квітня він зріс до 1 млн т на місяць, а найближчим часом експортні потужності можуть бути розширені до 1,5 млн т на місяць.

Енергетична сфера працює стабільно, а харчова промисловість розгортає свої потужності. Відновлюють виробництво та експорт й окремі металургійні заводи. Також поступово відновлюється життя у звільнених від російських окупантів регіонах.

"Ми відносно оптимістично дивимося в майбутнє. Віримо у перемогу над ворогом, яка надасть додаткового поштовху для відновлення нормальної економічної активності", – зазначив Сергій Ніколайчук.

Банківська система стабільно працює навіть після понад місяця війни. Завдяки чому та як довго вона лишатиметься стійкою?

Національний банк України разом із банками заздалегідь підготували плани безперебійної роботи. Як наслідок – банківська система працює досить стабільно навіть у таких складних воєнних умовах.

"Зараз ми бачимо, що навіть в умовах війни банки продовжують функціонувати: своєчасно обслуговують депозити та надають кредити. Банки працюють практично по всій території України, навіть у містах, де ведуться активні бойові дії", – підкреслив заступник Голови НБУ.

Але НБУ та банки на цьому не зупиняються. З урахуванням ситуації, що виникла через військову агресію рф, зараз розробляються нові плани для забезпечення безперебійної роботи банківської системи.

Крім того, з часу повномасштабного нападу рф Національний банк здійснив низку кроків для спрощення умов діяльності банків під час війни, щоб підтримати, зокрема, їх фінансовий стан та спроможність кредитувати. Також було визначено, що банки продовжуватимуть працювати, навіть якщо їхні показники будуть гіршими за встановлені нормативи.

"Наша комунікація з банками базується на тому, що вони мають чесно відображати свій реальний фінансовий стан. Нам дуже важливо бачити справжній стан справ, щоб після перемоги впровадити ефективний план оздоровлення банківської системи", – розповів Сергій Ніколайчук.

Він додав, що після перемоги фінансові установи матимуть достатньо часу для того, щоб знову сформувати відповідний запас капіталу.

Чи достатньо в банків коштів для виконання зобов'язань та яка динаміка кредитування?

Банки й надалі мають хороші показники ліквідності та капіталізації. Зі свого боку, Національний банк із початку війни запровадив бланкове рефінансування – інструмент, покликаний допомогти банкам у разі відтоку вкладів.

"Ми бачимо, що бланкове рефінансування майже не використовується банками. Ба більше, банки активно повертають ті кредити, які вони брали у перший-другий тиждень війни. Тобто вони мають достатньо власних ресурсів", – розповів Сергій Ніколайчук.

Загалом фондування залишається достатньо стабільним. Кошти клієнтів у банківській системі з початку війни зросли на 36 млрд грн (станом на 6 квітня). Насамперед зростали гривневі вклади населення, які акумулюються на поточних рахунках. Водночас дещо скоротилися валютні та строкові гривневі вклади населення та кошти підприємств.

Кредитний портфель банків майже не змінився порівняно з початком війни. Розуміючи, що в складних воєнних умовах нове кредитування переважно здійснюватиметься із підтримкою державних програм, Національний банк активно долучився до ініціативи розширення державних програм підтримки, зокрема "Доступні кредити 5-7-9" та портфельних гарантій. Також зростає кредитування державними банками підприємств у сфері енергетики та інфраструктури.

"Крім того, бізнес, який не підпадає під поточні держпрограми, може розраховувати на підтримку банків навіть в умовах війни, якщо банк розумітиме перспективи розвитку цього бізнесу. Мабуть, саме в цьому і сила української економіки. Навіть у таких складних воєнних умовах бізнес спроможний визначати ті сфери, на які буде платоспроможний попит, задоволення якого допоможе йому протриматися у найважчі часи", – підкреслив Сергій Ніколайчук.

Відео дискусії ТУТ

 «Голос України»