Повідомляючи про пошкодження ворогом ємності з небезпечною речовиною, начальник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай закликав мешканців не виходити з укриттів та підготувати захисні маски для обличчя, змочені содовим розчином.

«Терміново! Якщо Ви у приміщенні - закрийте двері та вікна! – зазначив Гайдай. - Дія на людину: азотна кислота небезпечна при вдиханні, ковтанні та при потраплянні на шкіру та слизові оболонки. Пари кислоти викликають подразнюючу дію на дихальні шляхи. При слабких отруєннях з'являються ознаки бронхіту, легкого бронхіоліту, запаморочення, сонливість; при важких отруєннях - набряк легень. Для захисту від парів і туману азотної кислоти користуються протигазами. Підготуйте захисні маски для обличчя, змочені содовим розчином».

Фахівці зазначають, що при місцевій дії на очі азотна кислота викликає тяжке ураження з великим некрозом рогової оболонки та кон'юнктиви, що призводить до втрати зору. При потраплянні в очі необхідно промити їх проточною водою впродовж 10-30 хвилин. При потраплянні на шкіру - уражену поверхню слід обмити водою, додаючи до неї питну соду, мило. При проковтуванні азотної кислоти показано промивання шлунка великою кількістю води.

На знімку: Отруйна хмара, що виникла після ворожого обстрілу цистерни з азотною кислотою.

Фото зі сторінки Сергія Гайдая у Фейсбук.